May 05, 2010

Bukan masa masalahnya.❤

alhamdulillah saya sudahpun membuat keputusan yang saya rasa sudah cukup terbaik untuk masa depan. saya harap ini tidak akan jadi point untuk saya menyesal di kemudian hari kerana membuat keputusan memilih Uitm.

ramai cakap matrikulasi lebih baik sebab masa lebih pendek untuk terus dapat degree.

sebenarnya mereka salah. berdasarkan maklumat yang saya kumpul daripada senior dan akak-akak saya yang berpengalaman serta yang mengetahui...






matrikulasi selepas setahun terus dapat degree bukan?
mereka yang ambil degree mengambil masa 4 tahun. itu procedure dia.
total = 5 tahun




manakala diploma yang saya ambil di Uitm ini mengambil masa 3 tahun.
2 tahun extra yang dikatakan lama itu.
kemudian degree memakan masa 2 tahun.
total = 5 tahun






mereka tidak perasan, jumlah masa yang diambil untuk habis belajar sampai ke degree ialah 5 tahun juga. tak kira matriks mahupun UPU. tetap sama. insyallah kalau tidak bermain-main memang jangka masa 5 tahun sudah ada degree.

maka ini bukan masalah matrikulasi lebih cepat dapat degree. jangka masa untuk dapat degree tetap sama. maka tolong hentikan andaian bahawa matrikulasi lebih baik kerana speed track.





















fuhh fuhh, tiba-tiba terlintas utarakan hal ini selepas banyak complain aku pilih uitm instead of matrikulasi. ramai pulak membangkang sebab hal jangka masa ini lah padahal sama je. aiyoo -.-'

20 comments :

AthirahSkinny said...

Oh, nad. Aku pilih Uitm juga. Haritu dah decide masuk Uitm, tiba tiba orang tanya balik cakap masuk matriks -.- Tapi my decision is final! :-) Masuk Uitm. Seppppppppp! x)))

NadNod said...

uitm mane? seepp! ingat sanggup pegi ke utara sebab nak masuk matriks ;D alhamdulillah :)

lambat lagi 26jun. masih boleh duduk rehat ;p

frozentunez said...

depends kpd course actually ttg diploma + degree tuh.
for eg, engineering diploma die 2-3 years tp degree die ttp 4 tahun. total=7 years. tp kalo matriks 5 tahun jer. that's what they meant when they said matriks lbh bgs sbb speed track :)

all the best in uitm!

Epy said...

told ya ;P

AthirahSkinny said...

Sepppppppp! Uitm segamat johor, tapi mcm tkde geng je. :( Sebab yg dapat dekat segamat semua nak masuk matriks, huu.

Yuppppppp, masih boleh enjoy xDD

NadNod said...

frozentunez : yeah, memang depends on course. sy amik course perakaunan. insyallah same habis dgn mereka yg ambil perakaunan di matriks juge ;) thank u for the info, really appreciate it :)

NadNod said...

epy : haha, i know ;)

athirah : ade je kwn nad dpt segamat, johor. SANGAT UNTUNG. jeles ;D teringin masuk sane. tapi nk enjoy dgn sape jea? ;D

AthirahSkinny said...

Knp Sangat Untung? Hahaha ada ehhhhhhhhh? Siapa? :O Emmmm agaklah, nak enjoy dengan siapa je pun. :| HAHA

NadNod said...

athirah : sbb jb banyak tempat boleh merayau ;D and kat segamat ade model hanis zalikha belaja kt sane. haha ;p

AthirahSkinny said...

Yeke? Hanis belajar sana eh? Wow :O Hahahaha

Muhammad Al-Hakim said...

nad xde pon tanye akem ? tgh pursuit degree ha. haha.

well, matriks mmg ok sbnarnye. tapi struggle gila. takot nad jadi gile je nanti :D and if nad mmg dah mati2 nak uitm, bile degree make sure amik course yang ade kene mengene dgn course yang nad ambik time dip dlu. dan pastikan time dip jgn main2 mcm akem T_T. dptkan at least B- ( for mmu, C and above xboleh transfer kredit T_T, but for uitm, akem rase C boleh lagi, ) so bile degree boleh byk transfer kredit :)

NadNod said...

athirah : aah, die belaja situ ;D best betul kalau dpt jumpe die depan2 :)

akem : akem kan busy belaja nk exam, cmne nak tanye ;p B-? ape yg akem maksudkan dgn transfer kredit ni? kenape? time dip dulu akem dpt berape? :O thanks for the advice, and nad mmg tak nak jadi gile. haha

de Picasso said...

yeah! actually kn, cm xbape btl je..bcoz bkn sume yg cm2..tp if awk dpt score tggi bru dpt cm2..tp xpe,sy taw awk dpt bt cm2..go nad go! hehe~ =]

Muhammad Al-Hakim said...

haha transfer kredit mcm ni.
contoh : time dip nad ade blaja financial accounting, and then bile sambung degree, ade subject financial accounting lagi. so kalau mase nad dip dlu, FA nad dpt A, subject FA time degree nad boleh la xfer kredit, kurang lah satu subject time degree :)kalau kat mmu ni, maximum subject boleh transfer xboleh lebih 21 credit hours ( kebanyakkan uni : 1 subject = 2 credit hours ) kalau time dip nad buat btol2, byk subject time degree nnt nad boleh xfer, mcm kak wanie, die boleh transfer like 12-14 subject mcm tu =.= means die boleh skip 2 long semester ( 8 bulan ) so makin cpt la die abis degree. T_T . akem 5-6 subject je haha but still kene tgk jugak la sllybus subject same ke tak sume tu. haha xpe, nnt nad akan phm sendiri punye :)

NadNod said...

amir : yeah, ade yg cakap tak betul statement nad tu :) tak kisahlah berape lame yg penting kene banyak usaha :O

akem : owh, lagi memendekkan mase la :D hebat betul kak wani, akem main ea time dip dulu? sayang je sbb kak wani grad dulu la. haha ;D okok, faham. kire mcm fast track jugakla tu :) kalau buat betul2 time dip dpt la singkatkan mase mase deg nanti. fuhh, now u make me confius. matriks ke dip? haha

Muhammad Al-Hakim said...

haha time dip mmg heaven. xingat buku langsung ;p

ikut nad lah. ur future :)

NadNod said...

heaven ye x? haha :D dulu dip amik kat mane? :O

Muhammad Al-Hakim said...

dlu amik dekat multimedia college. haha. jgn masuk sini. lagi2 mmc kl. xbest.

amiraa


the one who giggles a lot, cries a lot, sensitive the most.
said...

bukan sebab matrix jangka masa pendek je nad. berbanding dengan ipta, matrix ade peluang 40% untuk buat degree, ipta cuma ade 10%. another 50 goes to sptm stud. ipts mybe msuk sekali dalam 10% tu. so the competition is very high among universities' student. matrix pun tkpyh byr bynk, and you dont have to make a loan. kalau orang tu sorang je and tak kembar mcm aku tk kisahla kan HAHA!tp, then bile nak further degree lg, loan lagi. bile nak habis bayar? some ex-students ckp, tawaran ke matrix same lah mcm langkah kanan ke univ. klu nk furhter degree. so up to you lah in making your decision. gudluck! :)

NadNod said...

akem : owh, cool ;D insyallah tak masuk sane. tak tahu nak masuk mane. adeh -.-

amira : fuhhh, thanks for the advice myra. aku tak pernah tahu tu. i'll think about it -.-' thanks!