November 25, 2010

Intruder . Beads ❤

Malam semalam agak sibuk menjahit manik on my sister's baju kurung. macam apa sahaja spend hampir 3jam hanya untuk 2 lengan. dan macam apa je terpaksa bertungkus lumus fikir warna apa yang sesuai. kalau aku tahu kejadian ini mungkin boleh berlaku, aku takkan tidur pukul 4 pagi.

Alhamdulillah aku kunci pintu bilik. selama ini aku mana ada kunci. pintu hati tergerak nak kunci.

what do you expect? i was awake dengan keadaan terkejut dan agak memalukan. i was improper dressed dan macam tergamam ternampak seorang lelaki meninjau saya di sebalik almari besar di bilik. disebabkan mamai, i cant recognize his face. i cant scream to be exact. and i know i was all alone by myself in this big house.

mana ada jiran sebelah. mana ada jiran belakang. all of them were out for work. well, including my parents and my siblings. i cant believe i am actually that brave went out from the room and grab a knife in the kitchen. macam bodoh ke tidak?

yang peliknya aku tidak jerit nak kata "pencuri pencuri!". sebaliknya aku nak kejar pakai pisau. macam -.-'' and my hand was freaking cold. menggigil macam masa ambil hadiah atas pentas or masa bagi persembahan atas pentas. bila nak masuk bilik nak grab handphone, boleh lupa nombor parents tahu? boleh lupa nombor akak-akak, abang-abang. nombor sesiapa pun tidak terlintas di fikiran.

ambil masa dalam 5-10 minit barangkali mencari nombor telefon. menyesal pakai handphone screen touch cepat!

baru perasan di umpil pintu dapur, pintu bilik abang and including my door. satu rumah dia kerjakan means dia sudah berada dalam rumah lebih dari 1jam and believe it or not aku tidur mati! -.- macam mana aku boleh tak dengar dia kopek pintu bilik sebelah bilik aku. semua sebab penat buat manik.

sebab panik takut naik bilik atas. sebab panik polis datang tak pakai tudung pun. sebab panik basuh muka pun tak. sebab panik rambut macam hantu. sebab panik pakaian pun tak nak tukar. sebab panik cakap merapu. kesimpulan, nad boleh tolong jangan asyik gelabah boleh?

i got so many phone call this morning sampai handphone terus blackout. maaf, saya lupa charge handphone. ketua rukun tetangga datang dalam masa 5 minit. kemudian polis, kemudian atok, kemudian baru aunty-aunty termasuk jiran.

terus buat report polis tapi dilayan macam *#$@%! disoal macam aku sebagai suspek. macam pencuri. tidak boleh disoal secara baik. jika tak nak kerja sila letak jawatan. bengang-bengang sebab memang malas nak buat report. -.- tak setanding dengan moto mesra la bagai itu.

what do they expect. maybe kejutan sikit kot aku agak trauma dan buat soal jawab. ke memang aku loading? oh ya memang aku loading sejak dari dulu. benci.





salah satu bilik yang diselongkar.




handbag yang memang sah sah tak guna.

monyet suka emas.



berjaga-jaga dengan rumah sendiri sebab intruder bengap ini memang dah biasa buat kerja ini sebagai kerjaya sampingan bodoh mereka. mereka bodoh sangat sampai nak mencuri DSLR bersama dengan warranty card. tapi jam Guess original tak nak pulak dia curi tu namanya bodoh. bengang sebab terkilan.

rumah belakang turut mereka cuba untuk masuk tapi tidak lepas. rumah sebelah juga tidak lepas. selang dua rumah mereka ini berjaya juga masuk. mencuri laptop! kesian jiran aku ya. sudahlah anak baru balik dari hospital selepas pembedahan melibatkan brain tumour, lepastu dapat tahu laptop kena curi. laptop syarikat. banyak data pelanggan. boleh disaman tahu?

memang 'dia' giat bekerja kerana rumah berhampiran semua kena pada waktu yang sama. mereka berkerja sejak subuh. tahu? rumah yang kena pada waktu subuh siap kena dengan parang. habis barang diambil. 4 rumah mereka ini kerjakan. tapi kan kan. emas zhullian dan emas tulen pun dorang tak kenal. emas putih pun dorang tak kenal. itu lawak.

cop jari tidak dapat dikesan.......


okay sekarang terharu sebab my family care about me :') semua rush home worrying about me. and yeah i got scolded sebab tidur mati. maaf.

sorry sis sebab tak ambil camera G12 tu malam sebelumnya. if ambil sebab nak pinjam like you ask me to, benda tu takkan hilang. i know you are mad at me. T_T~~


berjaga-jaga dengan rumah anda yaw. pencuri sangat suka buat bisnes pagi. tak main malam dah. berjaga-jaga. mereka ada guna ilmu. juga bawa parang.

sekarang baru tahu siapa sayang kita. bila kita susah kita boleh nampak siapa yang datang concern. thanks for showing it guys. ini namanya susah senang bersama. pada sesiapa yang tidak, jangan nak terasa sangat. thanks for making me stress. loving it la kan.

boleh tak kata aku fobia duduk rumah sorang?









untuk ketenangan, sila menjahit.




second attempt tak silap.



tapi dibuka kembali dan jahit manik baru.




nampak colourful sikit.





sekarang saya suka main warna. baju untuk my sister's convo.


sekarang nak cakap saya sedia menerima tempahan baju. HAHA, kidding.







my bunny. mereka suka bebas berlari tanpa dikurung.




p/s : masih malas nak pergi buat keterangan di balai. MALAS.

2 comments :

cik qiqilala said...

nad. aku pun penah kene macam ko. time last day SPM. mmg dowh. dkt 5 bulan aku fobia duk sorg2 kat umah. mmg mengigil time tuh. mmg agak menakutkan gile. kan kan kan? aku hilang laptop. sedih gile time tuhhh. -.-

NadNod said...

@cik qiqilala sakit hati en bila kena camni. rasa nak bunuh2 pencuri tu. geraaaam