March 08, 2011

PPKP on 2nd Semester ❤

Last Semester I only have 3 friends to be with ke mana sahaja saya pergi. this sem finally rakan dah bertambahlah sedikit. my weekend? busy wei, tak tipu. Hari Sabtu lepas, 5 Mac 2011, ialah hari ber-PPKP. ehem. saya pun tak tahu nak beri penjelasan tentang PPKP ni. sila masuk UiTM kalau nak tahu sebab memang setiap sem akan ada dan wajib hadiri. 

PPKP tak bosan pun. seriously. it depends on you. saya rasa bahagia je sepanjang PPKP. bukan bahagia sebab lain ea. bahagia sebab anda akan diperkenalkan dengan pelbagai game yang ada motifnya tersendiri. atau dalam erti lain, ada pengajaran di sebaliknya. sepanjang program ni memang anda akan happy la. 



on this 2nd Semester, pelajar DIA(diploma in accountancy) bergambung dengan DAIS and Masscom. dengar ceramah tak sampai 3 jam memandangkan PPKP sem ni hanya sehari maka jimat tahan kecekalan telinga nak mendengar ceramah. last sem, selama 2 hari hokay.






ini adalah students yang datang lambat, habis kena berdiri atas pentas and menari chicken dance. memang kerja saya hanya rakam mereka menari. tapi video besar sangat. later on saya sharing men-sharing video tu.



kemudian kami semua dibahagikan mengikut kelas masing-masing.





semua buat hal sendiri dah. menanti siapa yang bakal menjadi instructor kami untuk program ni.




look at my face. tembam kan? haha




seperti sem lepas, kami perlu melukis muka sendiri dan tampal di dinding. dekat lukisan tu kena letak apa negatif dan positif pasal diri kita.

saya tidak ada mood seni on that day. terus lukis muka begini. tak ada langsung rupa saya kan? i know! HAHA, last sem lukisan saya kena puji, this sem lukisan saya kena kutuk. ceh.






kemudian dikerah untuk susun meja ke tepi untuk buat group bulatan yang besar.





saya tampal dekat tempat tersorok :D






group bulatan yang besar :D after duduk sebegini barulah kami perlu volunteer diri sendiri siapa yang nak start-kan game kaunseling.





Korek/Faiz was the first one who volunteer himself. permulaan kena pick any picture on the wall. he randomly picked Yanot's. so mulalah sesi kaunseling. dia perlu memberi nasihat bagaimana nak mengatasi masalah negatif yang disenaraikan oleh Yanot.


SEGAN WEI.


seperti last sem, sekali lagi nama saya dipetik secara random sebab tiada sesiapa yang nak  volunteer diri sendiri. disitu saya perlu pilih gambar seorang lelaki di dinding. of course la banyak scene merepek. scene tercakap "awak saya". scene nak simpan gambar lakaran tu dalam locker la. aduh. sumpah blushing T_T




seperti last sem, kami juga diberi topik ini. dimana kami perlu berlakon. terbaik kan. memang terbaik.




pereka cerita dan director :P


selepas berbincang almost 20minutes, dapatlah juga lunch break dari pukul 12.20 sampai 2.30 petang. terus ke dewan makan lelaki, Laksamana, dengan 'dia' dan makan waffle choc sampai terlupa jam dah pukul 2petang. penat meredah surau nak sembahyang memandangkan ramai pula pelajar sekolah menengah datang melawat uitm :O



video lakonan kami semua akan diupload di facebook nanti. file besar sangat. broadband tak mampu :) game seterusnya ialah game menjadi buta, pekak dan bisu tapi perlu cari harta karun tersembunyi.

kemudian barulah bermulanya game meneka reaksi muka. rajin saya volunteer diri sendiri ke hadapan. saya buat muka unhappy tak menjadi. siap kena marah lagi -.- muka excited juga yang menjadi dan ada yang dapat teka :)






game terakhir. bagi presentation.




saya tidak dapat credit pun untuk leader terbaik atau otak terbaik. untunglah orang tu dapat pujian melambung-lambung :)

kelas kami habis PPKP paling lambat. 6.30 petang. kemudian terus pergi ke Dewan Bendahara untuk melihat sendiri event pelajar fakulti Business management. mereka ada buka booth sendiri. jual baju, kasut, besar, aiskrim, waffle, produk mencegah kanser ovari dan macam-macam. paling suka kedai vintange!



he gave me this. Thanks. :)

0 comments :