May 17, 2011

How to patch/redesign your old collection of Shawls ❤

zaman awal-awal mula berjinak dengan selendang, semua shawl yang jual di kedai-kedai tudung yang jenis plain and nipis. rasa macam awesome lah dulu kalau dapat pakai shawl. sebab tu dulu saya selalu pakai shawl hitam SAHAJA. muahahaha. lama juga belajar nak pakai shawl sampai sanggup stalk sesiapa gadis cantik yang pakai shawl dimana-mana dan tenung mereka macam nak makan. 

sekarang tak payah risau, macam-macam jenis shawl ada. masa final exam hari tu ada ternampak seorang gadis comel pakai tudung plain tapi ada tampalan manik seperti selendang di bawah. terus tertarik. tiba-tiba baru-baru ini jumpa blogshop yang jual selendang sebegitu.


saya rasa warna dia comel dan design dia comel. sampai sanggup beli sedangkan boleh sahaja buat sendiri dengan shawl lama yang ada. haha


RULES untuk tudung sebegini :
1. kalau ganas, lebih baik jahit sendiri.
2. kalau pemalas, gam pun boleh tapi nasiblah kalau tercabut.
3. JANGAN SESEKALI MASUK DALAM MESIN BASUH.



mari mulakan tutorial men-redesign shawl :-

First, you need this hot shot gun. ini boleh didapati dimana-mana kedai yang menjual bunga untuk hantaran pengantin. memang best sangat tembak tembak gam. terkena kulit memang panas. but don't worry, dia bukan macam gam gajah yang tak boleh tanggalkan dari kulit dengan mudah.




second, carilah semua jenis bracelet yang rasa-rasa tak akan pakai dah seumur hidup. kumpulkan dan pilih mana yang akan diputuskan talinya :)




third, prepair your shawl. tak perlu ikut saya yang guna shawl yang sudah sedia ada tampalan hiasan. shawl plain pun boleh. nak guna shawl bercorak pun boleh. ikut kreativiti masing masing.




forth, potong bracelet yang akan digunakan untuk sesi menampal. kemudian guna hot shot gun itu dan tampal lah di shawl anda.





TADAAA!!






memang tiada motif tunjuk tutorial sebegini. selendang di atas pun belum sepenuhnya siap ditampal. tiba-tiba mood menghias hilang. selamat mencuba! BYE :)


4 comments :

Dea said...

wah..kretip2..:P

Gnie@SimplyStyle said...

hehe...kreatif =)

NadNod said...

dea :) thank uu

NadNod said...

Gnie : haha,jadikan shawl yg beli dekat u plak nak buat benda ni. ni for having fun saje :P