July 04, 2011

Instant Camera or Lomo?

sejak dari kecil saya excited bila jumpa camera yang snap a picture terus keluar gambar instant. macam terus kagum and teruja. saat tu selalu nampak mat salleh je pakai. terus timbul perasaan cemburu sampai teringin jadi minah salleh. konon jadi salleh boleh dapat camera camni la. haha. zaman budak-budak :')

masuk zaman universiti, saya tahu pasal kewujudan camera instant ni saat kawan  saya menunjukkan sekeping gambar poloroid. gambar beliau dan rakan karib beliau. part best camera itu dibeli di sebuah kedai di Times Square. tak tahulah kenapa aku cakap ni part best. tapi bestlah kalau ada kawan macam dia yang sudi belanja camera instant. jangan main-main tahuuu. RM250 pun dah kira nilai yang besar bagi aku.

Tiba-tiba pada hari Sabtu yang lepas bersamaan 2 Julai 2011, saya telah dijemput hadir ke rumah kawan baik saya sejak sekolah menengah. ada 'makan-makan' katanya bagi menyambut pertunangan abang sulungnya. best wook :P saya pergi sana excited sebab tahu dapat makan makanan sedap. mee rebus dan kek chocolate moist yang terbaik! terima kasih Shana sekeluarga :')

saya pergi ke rumah beliau ditemani dengan kembar tak kandung saya, Izzyan ;) tiba-tiba selepas makan beliau mengeluarkan sebuah camera yang sangat comel. tak tipu. memang comel! sampai saya jadi teruja. tapi soalan yang tak boleh bla...

"ni camera boleh masuk dalam air ea?"

mungkin kerana case dia yang berbentuk plastik. sedangkan camera itu adalah instant camera.






 
memperkenalkan INSTAX MINI 7S FUJIFILM. 

heee, teruja you tahu. aku macam budak-budak sampai Izzyan dan Shana geleng kepala setiap kali camera ini menekap button snap dan gambar pun keluar. ekekeke. terus saya tanya harga, filem berapa, beli mana. SEMUALAH. sampai sekarang saya masih menjalankan survey sama ada ingin membeli camera ini atau tidak :')



 
ini adalah sebahagian gambar yang ditangkap pada hari tu. saya berbaju biru dan tudung merah. I know, macam makcik. haha. terima kasih Izzyan kerana memberi saya peluang untuk menghabiskan 10keping film yang bernilai RM30. tak tipu. 10 keping RM30. kalau bijak pergi lah cari online shop yang jual RM25 SEKOTAK. hehe :)


disebabkan saya excited, balik dari rumah Shana terus pergi beli coconut milkshake. setibanya di rumah tunggu masa kakak-kakak saya untuk turun dan nak pergi bangga diri "wei, Iyah ada gambar poloroid!"

wkakaka. childish -.-

so I did some research. like a lot. which camera should I buy. saya dah siap order online pun. harga berpatutan. tapi saya tak puas hati. tetap nak pergi kedai tu sendiri and cuba camera tu sendiri. baru syok. beli online nak kena tunggu berhari. tak sanggup uuuu :(

bila kecoh di facebook, ramai bagi pendapat camera mana patut saya pilih. thanks to roomate yang mencadangkan LOMO CAMERA. hee. tak pernah dengar sampai banyak soalan ditanya.




 
FISHEYE CAMERA.

ini saya nak beli :')








dan DIANA. F.

another awesome lomo camera ;)




but still saya masih memilih INSTAX MINI 25. a new version of Instax Mini 7s. the price? twice the price of 7s. pftt. semoga saya dapat pilihan yang tepat.

tak nak bazir beratus ringgit untuk benda yang saya menyesal beli di kemudian hari :')

okay, itu sahaja. saya dah jarang update blog sebab laptop saya dah 3minggu rosak. sob. BYE!

4 comments :

DinIeLa said...

ngah berangan beli cam nie gak.. thanks for sharing =)

NadNod said...

@DinIeLa goodluck buying one! :) pleasure

karipapsayur said...

polaroid sentiasa nampak awesome! Ish. tapi RM250 jugak ehh.. mahai rasa.

NadNod said...

@karipapsayur memang awesome :D sakit nak beli film dia je. haha