July 26, 2011

Sarawak Day 4 // 22nd July 2011 ❤

Malam terakhir di Sarawak sangat menyedihkan. sedih lah nak tinggalkan Sarawak. lebih sedih nak tinggalkan hotel Lime Tree sebenarnya. bantal yang sedap sangat tu nanti terpaksa ditinggalkan.

the next day which is on the 4th day, kami berjaya juga mencari Muzium Kucing. Finally. I thought it was a big museum. kami siap pergi muzium Sarawak semata-mata nak tanya peta ke Muzium Kucing. bila dah jumpa, rasa macam nak ketuk ketuk kepala sendiri. padahal dah lalu dah jalan nak masuk ke pintu gerbang dia berulang kali hari sebelumnya.

so here we are. biar pictures yang bercerita.






ini yang kami excited juga nak letak kepala. dah besar pun aku nak kecoh kecoh kan :P


















setelah membeli a few souvenier barulah decide nak balik. bukan balik hotel. balik ke kereta. tujuan utama, nak cari Semenggoh Wildlife :)


ini pun kami sesat teruk sampai siap singgah makan di KFC dan tanya pada pekerja disana. seorang seorang tergelakkan kami. ceh

yang tak tahan apabila beratur di counter untuk buat order. disitulah berlaku penindasan. tidak ada attitude bagus langsung. terus memotong barisan dan buat muka selamba. disebabkan saya ditempat orang, saya diam diam sahaja -.- susah kalau bukan di tempat sendiri ni.

plus di sana orang bawa kereta macam woah :O tak kisah la kau dah tekan button nak melintas and its your turn nak melintas, kereta sesuka hati lentung sahaja jalan. tak kira masa tu kau dekat tengah jalan terhegeh nak jalan lagi. gila tak gila -.-

and seperti dimana-mana tempat, kereta suka keluar simpang sesuka hati juga. lantaklah tu jalan kau ke tak. dia lentung keluar dulu. hampir berlaku accident ya. shhh

senang cerita, hari keempat hari aku menjadi baran dengan orang sekeliling. nasib baik ada pekerja Watson yang tahu jalan ke Semenggoh. siap bagi peta :) thanks!

di sini boleh tengok Orang Utan tanpa perlu berdiri di belakang pagar. memang seronok cuma ada sesetengah pengunjung lebih prefer datang ke pintu masuk dengan kereta sampai semua orang utan ni lari. alih-alih tinggal 4 orang utan sahaja untuk dilihat :'(

plus, ramai yang buat bising sampai orang utan lari masuk hutan. grr





Orang Utan sangat tidak gemar bunyi bayi menangis, flash camera dan bunyi bising dari kereta atau dari mulut manusia. ada case dimana pengunjung diserang oleh orang utan.






family chart (?) :)



sebahagian bahan bukti dimana memang terjadinya serangan orang Utan.

kebanyakannya kerana sikap pengunjung sendiri. flash, bunyi baby nangis dan buat bising. 







tapi mereka semua sebenarnya memang harmless.

cuma ada sebahagian orang utan sahaja sensitif sedikit dengan bunyi bising. sebenarnya the whole time saya takut kena serang. sebab tu tak join orang lain tangkap gambar. duduk diam diam dalam pondok :D





Waterfront, ke seberang untuk membeli kek lapis :D

part best, dapat makan ikan bakar dan udang bakar ^^





kekenyangan sampai nak makan kek lapis pun tak larat.


on the way balik, hujan lebat sampai terpaksa berteduh di kedai berdekatan. 


sempat minum air Green Tea Lemon. yang warna hijau tu. sumpah sedap.
paling suka teh tarik 3 lapis :)


2 comments :

[Dr Nu@r] said...

cantiknye...tudung. :)

Dea said...

green tea lemon is my peberet too..!!..:P