October 18, 2011

Poloroid Camera ❤

Anda boleh baca tentang camera poloroid ini di
Entry ini (1) dan ini (2).


Salam :) saya rasa macam ramai sudah yang bertanya tentang harga camera Poloroid saya. honestly, beli online adalah lebih murah dari beli di pasaran. I did some survey few months back before saya decide nak beli online. and people keep bugging me wether it is safe to buy online. it depends :)

kena pandai cara sites yang boleh dipercayai. saya manage untuk cari kedai yang menjual pelbagai camera LOMO dan camera poloroid di sekitar Melaka. saya tak tahulah kalau di KL lagi murah kan. tapi perbandingan harga memang jauh sangat.

saya beli camera poloroid di atas hanya RM448(free 1 pack of film). 1 pack of film tu ada dalam 10keping. memang camera poloroid ni terhad nak tangkap gambar. kalau kita kaya anak jutawan mampu lah kot nak bazirkan tangkap gambar banyak-banyak :P jadi memang agak normal jika ada yang 'kondem' camera poloroid ni sebab mereka ada DSLR kan?

saya survey di sekitar Melaka, camera ini berharga RM550 tanpa free apa-apa and any discount sedangkan saya beli online hanya RM448 and dapat 1 pack film free.

jadi saya nak syorkan dimana anda boleh beli camera ini secara online : -


SHUTTERBUGS STUDIO 

Di sana anda akan dapat survey camera poloroid mana yang anda inginkan. ada lagi website lain. tapi harga tak sama :P and tawaran yang disediakan berlainan. ada yang harga jauh lebih murah tapi tidak disediakan free film. jadi rasa macam tak berbaloi juga.





1 pack of film = RM30 (harga pasaran)

tapi anda boleh dapat RM25 sekotak film di website lain pula. setakat ni RM25 sekotak paling murah. saya beli 10 kotak = RM250 dulu T_T berbaloi juga even duit habis kerana camera ni :P

saya pernah buat 1 entry tentang camera ini dulu :) memang delivery yang terjamin ;) bukan guna PosLaju tapi SkyNet. and sebaik sahaja anda deposit kan duit, memang akan dapat trace code item di website SkyNet untuk pantau item kita tu dimana. jadi jangan risau :) 

dinasihatkan kalau nak beli fikir 233kali sebab takut ada yang menyesal beli macam saya. haha :P bukan apa, saya nak saving untuk Ipad 3(tahun depan kot keluar?), tiba-tiba terbeli camera poloroid T_T and impian nak beli tablet Bamboo.

sebelum beli camera poloroid, survey dulu semua camera poloroid yang ada di pasaran ya :P saya menyesal juga beli dulu sebab tak survey keseluruhan. kalau beli yang digital semestinya cecah beribu-ribu. and ada yang jenis manual, ada yang jenis auto. pilih yang terbaik antara semua. :)



saya patut beli Instax Mini 55i :) sebab boleh set time.




the best thing tentang Instax Mini ialah anda dapat tangkap gambar dengan orang tersayang dah simpan dalam wallet. or even frame it and put it on your bedside. rasa macam ala-ala comel kan kalau macam tu? haha :P





Oleh itu, marilah beli camera poloroid! bazirkan duit anda :P sebab selalunya bila tangkap gambar dengan orang yang tersayang, they tend to keep the pictures. jadi out of 100pieces, anda mungkin hanya dapat simpan 30% sahaja. macam saya :D but I dont mind ;)

p/s : CAMERA NI ADA WARRANTY. jangan risau :)

5 comments :

Liyana Zahim said...

Akk beli yg instax 7s tu je.. kihkihkih.. tp mmg bes main mende ni.. walopon filem die tu costly gak.. :P

NadNod said...

@Liyana Zahimhehe :P akak beli yang instax 25. tulaah. costly tp bagi akan berbaloi :D

vanillanblueberry said...

assalamualaykum..berminat jugak nak beli kamera ni tp xtahu nak choose which one..so nak tanya..kamera yg cik pakai ni chantik x bile take pic? ada x silau kew ape ke? then flash 2 mmg akan sentiasa ada jugak erk?

NadNod said...

@vanillanblueberry waalaikummusalam. ada banyak jenis camera poloroid. kalau awk research memang akan jumpe jumpe macam macam jenis :P tapi yang affordable instax ni la. instax 7s murah juge cume dia manual. so ada set settings dia utk produce gambar lawa. kalau instax 25 ni auto, tak payah adjust ape ape and memang sentiasa akan keluar flash. it depends dengan lokasi kita tangkap gamba. kalau subjec membelakangkan matahari di luar misalnya, gamba akan appear gelap :) kena pandai estimate. flash boleh adjust kalau tak nak. ada button dia.

Minho said...

saya ada beli jugak dekat online..but harga yg saya beli tue rm380 jew :)sekarang neh kamera tue jadi pekasam sebab saya x mampu nak film dya..:D