May 17, 2012

Bukit Bendera, Penang ❤ 5 May 2012

Assalammualaikum :)

seminggu selepas majlis resepsi atau majlis bersanding di rumah saya di Seremban, akhirnya masa untuk kami sekeluarga berangkat ke Penang. Majlis bertandang namanya.

kami berangkat pada hari Jumaat, 4 May 2012. banyak kekangan yang muncul seperti siapa nak bagi makan arnab selama 3 hari? siapa nak bagi makan kucing? siapa nak bagi makan ikan? siapa nak bagi makan sugar glider? semuanya jadi permasalahan. alhamdulillah dapat diselesaikan kerana abang saya yang kedua terpaksa tinggal dekat rumah dek dia tersilap mohon cuti kerja. sepatutnya dia mohon dari hari Jumaat hingga Sabtu. sadly dia mohon hari Sabtu. oleh itu dia terpaksa ditinggalkan. sorry bro :P




kami tiba di Kedah ketika waktu lunch. dapat merasa makanan dekat Kedah. terperanjat sedikit sebab tak biasa sangat lagi makan benda manis manis. haha. almaklum saya sejak dari kecil suka makan pedas-pedas. baru ada rasa kick slurp sikit. mesti korang tak faham kan? -.-





kami tiba di HomeStay pada waktu petang juga. seriously homestay dia sangat lawa! :D hee. malam kami makan di area kedai berdekatan. tapi sadis juga. semua manis manis T_T even air milo ais. rasa nak menangis perut lapar. nasib baik my mom ada beli bekalan roti. saya hanya menelaah itu sahaja.






  
pada hari kedua kami di Penang, kami sekeluarga sanggup bangun pagi pagi untuk ke Bukit Bendera dengan dibantu oleh Papago! yang dipinjam dari abang ipar saya. pasangan mempelai tidak ikut sama memandangkan waktu tengah hari ada majlis bertandang.





  
sedang berjalan jalan ke kaunter tiket. semangatlah konon. sebab saya tak ingat when the last time I've been here. rasa macam semua environment baru. walhal, pernah datang dulu :P





saya lupa bawa kad pelajar T_T





 
ini bukan kali pertama, selalu tertinggal kad pelajar.
tak dapat diskaun.




ibu bapa and my sister dapatlah diskaun. sedih~






excited dengan tiket masing masing. macam dah excited pergi concert Justin Bieber pula.






  
Entrance!






   
menunggu train untuk naik ke Bukit Bendera.





brother and sister in law.






akhirnya tiba.






  
excited duduk seat yang depan. tapi tersilap sebab dia bergerak ke belakang bukan ke depan. haih. 





mother and father.







dari seat kami. kalau turun duduk seat ni memang menyeramkan. rasa macam naik roller coaster. sangat laju. dalam masa 5 minit sudah sampai ke puncak.





  
part tak best rasa macam naik komuter sebab padat. 
kalaulah dia minima kan jumlah yang naik lebih seronok.





  
sampai ke destinasi.





  
random.





      
random.






 
random lagi.





  
:)





  
:)








walking~







thats a lie sebab kalau jalan kaki approximately boleh ambil masa 45 minit. melainkan kalau korang sanggup lari all the way there.





  
oleh itu kami naik ini. dengan bayaran RM30.






sepanjang perjalanan segala sejarah disekeliling di ceritakan. paling kagum dengan rumah rumah disana. 





  
bergambar lagi.




kami menyempit duduk di seat belakang. seronok :)




the original one.






  
macam macam rumah sedia ada. kebanyakan rumah adalah private property.







  
sekali pandang macam menakutkan pula.






Titi yang sudah tidak beroperasi. khabarnya kerana ada pokok tumbang oleh itu terpasa ditutup.
tapi tidak mengapa, ada titi baru yang lebih konkrit akan dibina :)




my favourite house! segalanya english style terutamanya pintu masuk dia. lorong yang dibentuk dari pokok. 





bye bye house.
the awkward moment bila pasangan di depan pose depan camera. haha




  
sempat stop untuk bergambar di sini. indahnya ciptaan, SubhanAllah :)




  
kalau dapat menjerit mesti best.





<3





  
konon nak masuk musium burung hantu tapi tak menjadi. teringat kes melawat muzium kucing di Sarawak.






it's OWLSOME.




lalu kami pun melawat burung burung.




ini seperti burung yang bernama Blu dalam cerita Rio.





dia sangat pandai berlakon tidak ada kaki. menyorokkannya di sebalik badan. kami pun mulalah kesian dia tak ada kaki. sekali dia terus ke depan sangkar dan buka buka mulut seolah olah tergelakkan kami -.-




  
kakak yang tertipu.






  
Random lagi.



  
random.




RM1.



  
dapat tengok tak sampai 3 minit kerana nak bergegas balik.





  
pintu gerbang.




  
masa untuk balik.



  
memang banyak gambar akulah kan :P




  
will do.




  
end of our trip to Bukit Bendera.

selepas ini entry majlis bertandang akan diupdate. might take time.
terima kasih kerana membaca. 

0 comments :