October 30, 2012

Sushi King (for the first time)


 Sunday evening, 28th October 2012 


kerana rendang ayam yang easily spoiled, saya hampir makan salad bersama nasi. penyelamat of the day ialah kakak saya yang sudi tolong gorengkan telur dadar untuk kami berdua.

later that evening, dengan niat nak berjalan sahaja tanpa shopping, we headed to Jaya Jusco, Seremban 2 :)


tiba tiba kakak saya dengan baik hati offer untuk belanja makan di Sushi King. pada mulanya saya ajak makan di Secret Recipe sebab rindu sangat sangat grilled chicken cheese di sana :'D



terus duduk di seat yang ada tersedia chopstick and soy sauce :)






served with hot/warm Green tea :)
can be refill.






i was too excited sebab this is my first time eating here. tanpa mengenalpasti harga di papan board di dinding untuk setiap pinggan. huahua :'p bila dah lapar, semua nak. sampaikan wasabi pun tak jumpa di mana. padahal dia ada depan mata bersama dengan hidangan atas roda.


source of the picture above : LINK






walaupun ada ulser di bibir, i'm enjoyed eating it :D 








plate after plate.






my sister told me saya ambil banyak sangat piring purple(RM6/each). haha. sorry sis :P 


overall bill : RM73++


pheww. for only 2 people eating cost that much? definately, tak boleh makan selalu. kalau kaya berair, bolehlah selalu. haha. apa apa pun, terima kasih kepada kakak saya, Alak yang sudi belanja saya makan di Sushi King. usually saya hanya beli sushi di Jusco sebab jauh lebih murah.

tapi kadang kadang tak salah cuba benda baru :D it was the best day ever.

Hari Raya Aidiladha // Hari Raya Haji

setelah 4 hari berlalu, baru hari ini ada kelapangan untuk update tentang Hari Raya Aidiladha pada Jumaat lepas :) 26hb October 2012



Seperti Hari Raya atau Hari Raya Haji sebelum sebelum ini, haruslah ada persiapan Rendang dan ketupat. Rendang ayam dan rendang daging. tak jadi pelik kalau kena order daging lembu awal awal. sebab ramai yang dah siap booking/tempah sebulan awal.

menu untuk hari raya haji ini ialah :

  • sup gearbox / sup kaki lembu :)
  • Rendang daging
  • Rendang ayam
  • Laksa
  • Ketupat dan Lemang



sudah menjadi kebiasaan untuk sediakan pelbagai juadah sebab selalunya rumah saya memang ramai sedara mara kunjung/datang. tapi, kami memang selalu tidak ada baju kurung raya ;) memang tidak rasa itu satu keperluan untuk beraya.



pada hari Khamis, 25hb October 2012.





my brother in law. mengacau rendang ayam :) 





ketupat instant!







disebabkan raya, saya makan hampir 5 kali ketupat dan rendang. yayy :) Alhamdulillah.






 
favorite laksa. haruslah ada lada merah untuk dimakan bersama and perahan limau nipis :D








 
gambar di kiri ialah : Trifle. kalau tak tahu apa itu trifle, boleh click LINK INI :) Trifle ini dibuat oleh kakak ipar saya. thank you very much :) sangat sangat sedap!

gambar kanan : well. tahu kan? HAHA. i just called it keropok :P thanks mom.







 
puding caramel made by my sister in law. dalam sehari boleh habis. thank you :)

Jumaat // 26hb October 2012.



October 28, 2012

Birthday Celebration for my mom and brother

On Saturday afternoon, 27th October 2012
ibu saya sudah cecah umur 56 tahun pada 23 September yang lepas. oleh kerana kekangan masa, jadi terpaksalah postpone sambutan hari jadi. kami satukan dengan sambutan hari jadi abang saya yang kedua, Emal pada 27 October 2012. ya, birthday abang saya sama dengan birthday Farah. refer entry di bawah :P

Emal sudah mencecah umur 30 tahun :)






sampai cair lilin sebab retake 2 kali gambar.









 
i was in blue blouse. excited bukan kepalang sebab dapat makan kek. haha. terima kasih kepada kakak saya yang kedua yang sudi belanja cake :)





semua okay tiup lilin. kecuali aku. yang terover excited. okay malu -.-





with my lovely mom.








 

:)

take care.

Farah 20th Birthday Celebration . Sleepover :)


On Friday (at night) , 26th October 2012

saya semasa di zaman sekolah ada a little group called Beshtiebesh. i know, the name is lame. biasalah. remaja baru nak meningkat dewasa. bestfriend since umur 14tahun. makin meningkat dewasa, makin further apart sebab semua dah bawa haluan masing masing. tempat belajar dah tak sama. masa ada dekat hometown pun tak menentu sebab cuti tak sama. and semua busy dengan boyfriend masing masing kot?


 


Friday // 26th October 2012
maka sempena hari raya korban / Aidiladha ini, a few days before, kami bertiga, saya, Shana dan Farah merancanglah untuk membuat sleepover di rumah saya. kononnya untuk catch up masalah dunia dan segala gossip di sekitar. tapi aku banyak mendengar dari bercerita sebab i'm not a good story teller :P Sal was not there memandangkan dia berada di Johor Bharu. InsyAllah someday, ada rezeki kami pula bercuti ke sana :)

yang paling awal sampai, semestinya Shana. kerana ingin melancarkan plan birthday celebration. seperti tahun lepas juga :) click SINI untuk baca. semua dirancang tanpa pengetahuan Farah sendiri. walaupun pada mulanya hampir terhidu oleh beliau :P






Shana's Notebook. Believe. teringat Justin Bieber.



sketching this in the notebook :)








5 minutes before the clock strike 12 midnight, saya dengan alasan menemani Shana yang konon haus, terus ke dapur terjingkit jingkit dengan harapan Farah tidak menghidu apa apa. terima kasih kepada boyfriend beliau yang call beliau ketika itu sebab kami berjaya mereliasasikan mission ini. 

almaklum, saya suka buat suprise birthday party, tapi tapi saya cepat menyebabkan plan tidak berapa menjadi seperti tergelak macam something fishy going on. 








2 kali nyalakan lilin. excited berdua nak suprisekan Farah.






 
berjaya membuat beliau menitiskan air mata. 






 

proses peniupan.






 
Birthday girl turn 20, Farah :)





 
and many shots after that.





 
ketembamam masing masing terserlah.






suapan kek buatan Shana :) Chocolate Cake.






Birthday gift for Shana. setelah sebulan hold di rumah tak bagi bagi.





funny part bila post gambar yang sama di Instagram guna akaun masing masing.




Love you more :)



sempat juga call Sal that night :)


should have made them watch the Insidious instead of the Devil that night. Insidious lagi seram.
maybe next time.

thank you. :)