May 17, 2013

Bersihkan sangkar Sugar Glider :)

kalau saya bosan di rumah tak tahu nak buat apa selalunya saya akan bermain dengan haiwan yang ada di rumah. paling okay pun belek belek dorang :)

ada kucing 7 ekor, arnab 25 ekor, ikan taktahu berapa ekor dan ada sugar glider 5 ekor :)

selalunya saya lebih prefer kemas kandang rabbit and tempat makan kucing dari sugar glider :P tapi semalam jadi rajin kejap nak kemas. maybe sebab  sangkar mereka sudah mula berbau. sugar glider ini milik kakak saya :) not mine actually.

habuk kayu untuk menyerap bau-an. tapi saya rasa macam tak
 ada function sangat sebab ianya akan berbau kembali selepas 3 hari.
salah satu sebab ialah mereka suka campak sisa makanan ke bawah.




kakak saya baik hati beli rumah mereka di Daiso. Almaklum mereka suka sangat bulu.




RM5 each at Daiso :D




saya pun terbalikkan bagi bulu di dalam. rumah baru mereka.




salah seekor daripada sugar glider :)




ini anak dia :D ada 2 ekor.dah besar dah.




suara dia "barking" sangat kuat. google macam mana sugar glider barking. haha





tak lama lagi kembang la ekor dia tanda dia dah matang :)





struggling to get out.





cak caaaak :D







comel kan dia! hehe.



penjagaan sugar glider tak susah pun sebenarnya. tak semestinya kena manjakan selalu. 
asalkan bagi cukup makan dan proper tempat tinggal and penjagaan secukupnya, insyAllah membiak macam saya punya sugar glider :P dah 5 ekor dah. weee. 


Salam :)


0 comments :