July 07, 2013

My First Interview // My first Job

kehilangan saya dari dunia blogging adalah sebab tiada cerita dan sebab sudah sibuk bekerja. asal perancangan ingin mula bekerja sebaik sahaja tamat diploma pada bulan April 2013. tapi apa mahu buat kalau kemalasan tu tetap ada. sampaikan sanggup berehat goyang kaki sehingga penghujung bulan Mei 2013. sebabkan cemburu tengok kawan seperjuangan semua dah sibuk dengan kerjaya mereka yang permenant, saya buat keputusan nak cari kerjaya juga.

walaupun tidak pasti itu adalah kerja permenant. dekat area Seremban memang susah sedikit nak cari kerja gaji yang bagus. nak gaji RM1500++ kena pergi ke Kuala Lumpur.



maka my first job interview ialah di sini iaitu untuk jawatan admin assistant atau lebih dikenali sebagai receptionist. masa apply tu memang tak tahu menahu langsung tentang jawatan ni. almaklum first attempt. 

memang masa interview tu dah confirm agak dah tak dapat jawatan tu sebab soalan dia kenapa saya nak jadi admin assistant sedangkan dah ada diploma perakaunan. huhu. paling tak menahan, mereka siap send surat ke rumah mengatakan tawaran dah diberi kepada orang lain -.-''

tapi nasib baik surat tu sampai selepas saya dapat jawatan di company berdekatan dengan company yang reject saya bulat-bulat tu. huhu.

fyi, ini adalah first time saya teruja tengok surat appointment dari company "rahsia". sebab first job. gaji tak lumayan mana. tapi sekadar untuk mengutip pengalaman and nak ada duit dalam poket bolehlah.





so i bought a new pair of shoes. haha. taktahu kenapa beli tapi sebab suka.






first day of job. maaf cermin kotor :P cermin yang berusia 33 tahun memang camni. muahaha.

masa first week saya memang rajin pakai baju kurung and jubah and all.
after masuk 2nd week sudah mula pakai casual.
most of my officemates are chinese. so boleh kira jugaklah berapa orang malay.






yang ini bahagian admin, purchasing and shipping department.




into another room is the finance department.



my table.





 
first week sudah dijamu dengan hadiah birthday cake untuk bos :)




 
setiap hari bawa bekal dari rumah untuk beli dekat luar sebab malas keluar lunch :p





masa ini bos belanja domino pizza untuk staff :D terima kasih bos ;)




chicken wings my favorite






pizza tak habis. akhirnya bungkus bawa balik juga. hehe. 



pengalaman bekerja di company _____*rahsia* memang best kerana suasana yang selesa and all :) masih banyak lagi perlu dipelajari. wee.


thanks for reading :)


2 comments :

Khalilah MNor said...

BETUL... kat mana-mana pun kita yg penting learn something new :) gud luck!

suhadah saad said...

good luck dear... sue nnti nk intership.. :)