August 23, 2013

Vacation (Johor Bahru - Singapore) : Day 1

THROWBACK : 4th August 2013, Sunday.

 
preparation kononnya nak buat Passport dan IC di Imegresen before ke Universal Studio Singapore pada 20th August 2013. akhirnya wishlist tercapai sebab dapat juga merasa pergi ke Singapore. selama ni tengok orang lain suka ria di sana :'D






sampai di Imigresen berbekalkan kad pengenalan(IC) dan passport lama mak terus pergi kaunter nak ambil nombor. sekali dia cakap dia nak salinan photostate IC dan gambar passport background putih. fuhh, terus tergesa gesa cari kedai gambar area berdekatan dengan jalan kaki. 

sampai tempat gambar. muka dah habis berminyak dan berpeluh. haha. lawak betul gambar passport.

habis dah make-up masa ni.




betul betul tak ada edit terus print. sedih T_T
tapi kena terima kenyataanlah aku tak cantik mana. hahahaha :P





bila dah siap settle Passport sekali dia caap sila ambil keesokan harinya 5/8/2013, Isnin. padahal masa tu saya gelabah juga sebab kerja kan. nasib baik dia cakap office buka 7.30 pagi.


Imegresen memang buka hari Sabtu Ahad. boleh settle passport dalam sehari sebenarnya. tapi kalau dah tahap kritikal macam saya tu sebab kaunter dah nak tutup memang alamatnya keesokan harilah kena ambil.

saya siap buat IC baru sebab guna IC darjah 6. hehe. merasalah pakai mykad yang ada 2 gambar tu. wuuu. pengalaman yang terbaik. jadi peringatan untuk yang buat passport setahun(1).


  • sediakan wang RM100
  • 2 keping gambar passport background putih bukan biru.
  • pakai tudung warna hitam untuk selamat
  • kalau lahir luar negara macam saya, sila bawa sijil lahir luar negara dan sijil lahir malaysia serta passport lama ibu/ayah yang menunjukkan kita naik flight balik Malaysia. 
  • salinan fotostat IC dan sijil lahir.


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

Pagi Isnin, 19/8/2013 

makan mee hailam brother area sikamat untuk sarapan pagi. sedaaaaap :)







masa ni tengah buat persiapan nak gerak ke Johor Bahru.




muka pucat dengan make-up yang nipis.






kemudian pergi Terminal one semata mata nak tukar mata wang baru.
$1 = RM2.54999



saya manage tukar RM349.35 (bersamaan dengan $137)

 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

sebaik sahaja selesai pertukaran mata wang asing, baru bergegas ke Johor Bahru pada pukul 6 petang sebaik sahaja makan di KFC sebab tak sempat lunch. semua sebab tergesa gesa. hehe. saya siap sempat buat spa kaki sebelum bertolak ke Johor Bahru. sempat juga settle-kan yuran pengajian untuk Degree nanti. 

tunggu tak sampai 5 minit dah settle Yuran. nak dibandingkan dengan cawangan di Seremban, lebih prefer di Nilai sebab tak ramai orang dan cepat.



terapi kaki. yang keluar toksin badan tu. best :)




mula mula air jernih je.




sekali dah lama lama air mula bertukar jadi kuning. setiap kotoran tu ada maksudnya. contoh air kuning sebab kolestrol. buih buih sebab air gas yang diminum. ada yang cakap sebab masalah hati.




kaki ayah saya. banyak kan kotoran? fuhh. haha. 
geli pun ada. tapi best lepas buat ni. rasa ringan badan :)





 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif
kami tiba di Tune Hotel, Johor Bahru pukul 8.30 malam. Alhamdulillah perjalanan selamat.


 



memang dapat package murah di sana. dapat 2 bilik connecting dan satu bilik single bed only for RM120 satu malam. itu pun kami tak ambil package yang ada TV atau air-cond sebab nak save budget. hehe. gunakan sahaja kipas yang ada. tidur hanya semalam sebab keesokannya nak bergerak ke Singapore :)





level 2.




 
2 connecting room. tapi lagi satu bilik yang single bed tu membazir sebab abang tiba tiba tak jadi nak ikut. maka burn-lah ia. mana ada refund untuk apa yang dah booking. wuu :(




saya pun tak tahu kenapa saya bawa banyak sangat beg bagasi bagai. padahal tidur 3 malam je.



testing panorama mood.



later that night terus cari kedai makan area Tune Hotel sebab lapar sangat sangat. akhirnya makan dekat kedai mamak tingkat atas hotel. haha. tapi memang marvellous nasi briani dia. roti nan dia pun sangat sedap! 




nan cheese with ayam tandoori.

Alhamdulillah. finally pergi trip holiday. before ni pergi ke Sarawak. itupun 2 tahun lepas. 
Sarawak : Day 1, Day 2, Day 3, Day 4, Day 5


next entry vacation Day 2, 3 and 4. haha

0 comments :