November 23, 2013

Family Portrait. Convocation Photoshoot. Gifts for Convocation


kali ini entry yang tak sempat diupdate pada minggu lepas. kejadian berlaku sehari selepas konvokesyen. tarikh konvokesyen diploma perakaunan memang cantik. 12.11.2013. sangat lawa. tapi saya tak pulang jubah on the same day saya konvo. instead saya bawa balik Seremban and bercadang pulangkan pada 3 hari selepas itu. mahal kena denda. sehari RM2. hari kedua RM30. seterusnya tambah RM2. jadi total denda saya ialah RM36 T_T.

Maka pada petang hari Rabu bersamaa 13/11/2013, satu keluarga bersiap siap termasuklah saya. dengan sibuk call sana sini abang and kakak untuk pastikan mereka tiba pada masa ditetapkan. nasib baik setibanya di kedai semua dah ready :)




praktis pegang transkrip.






:)






 
masa ni sangatlah kekok nak bergambar tiba tiba xD


saya siap request nak softcopy gambar dalam CD. tapi bila balik tengok tengok CD kosong.
maka keesokan harinya, Khamis, 14/11/2013, saya pergi kedai tu balik minta Softcopy gambar. nasib baik sempat ambil sebelum gerak balik ke Segamat petang tu :)


 photo 319a5b1a.gif


 
hasil tangkapan. mata tetiba berair.




tidak di photoshop. tapi sebelum gambar di print out oleh tukang kedai, memang dia akan photoshop muka bagi lawa. haha xD confirm muka aku jadi flawless tetiba.








the whole family :)
Family Portrait.

jarang dapat complete kan semua ahli keluarga dalam satu gambar. since its my day, it is compulsory semua kena ada dalam gambar. so i did make an appointment with them suruh datang :P




my parents with their grandchildren // my niece and nephew.



 photo 319a5b1a.gif

terima kasih buat kakak ipar yang hadiahkan saya sehelai selendang halfmoon! :)




truly appreciate this gift :')




terima kasih juga buat sahabat baik, Shana Mdnoor yang sudi bagi hadiah rantai berloketkan jam and kek batik specially made for me. sanggup datang sehari sebelum saya balik Segamat semata mata nak bagi hadiah :) terharu okay :'D



 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif


ribuan terima kasih kepada my mom yang bagi huge bear for convocation and dad for buying another bouquet of flowers with pink bear :')


bouquet ni dapat malam Selasa 12/11/2013. tiba tiba my brother surprise me with this :'D 
hehe, thank you!


tak lupa terima kasih kepada Emal(abang ke-2) dan Kak Ina yang sudi bagi a bouquet of flowers(gambar di atas) for me. siap ada bear kecil berkonvo.




 terima kasih juga kepada Alak(kakak ke-2) yang sudi hadiahkan sejambang bunga ros kegemaran :) 

terima kasih juga kepada si dia yang bagi 23 kuntum bunga ros. 23 mewakili nombor kegemaran saya. siap bagi bunga ikut warna favorite. terharu lebih :'D

semua hadiah saya angkut bawa balik Segamat sebab sayang.




 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

gambar ambil scroll di pentas. sangat kelakar muka sebab lupa pandang Rektor. sibuk pandang kaki sendiri. HAHAHAHA. malu nak tayang gambar sebenarnya :P





with that I thank you.

November 12, 2013

Konvokesyen UiTM ke 79. Graduate Diploma In Accountancy (11.11.2013 & 12.11.2013)

hasil penat lelah belajar selama 3 tahun akhirnya berakhir dengan segulung diploma :') sekarang sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang yang sama untuk sarjana muda. tak mudah. mana ada benda senang dalam dunia. kalau nak, kena usaha. Sungguhpun bukanlah dekan setiap semester, bukan calon Majlis Perwakilan Pelajar(MPP), tapi alhamdulillah dapat tempuh liku liku hidup dengan jayanya.

zaman diploma zaman menggatal. sibuk dengan boyfriend. kemana berdua. habis diploma macam tamat kontrak cinta. putus tanpa kata putus. ceh. susah nak cakap. sering je orang tanya soalan sama. kenapa dengan si polan. siapa curang dengan siapa? siapa buat masalah? siapa minta untuk perpisahan? 

susah nak jawab. bila orang sering tanya soalan yang sama, akhirnya balas dengan senyuman sahajalah dan memadai. 

berbalik kepada cerita konvokesyen, ingat lagi hari pertama menapak di UiTM Lendu. gemuruh ada. macam macam perasaan. masa tu excited jugaklah. sekali dapat bilik dengan 3 seniors. masa tu takutlah kalau kena buli ke takde kawan ke. sebab rata rata rakan lain semua dapat roomate yang sama semester and bidang. minggu pertama di Lendu dah menangis banyak dah.

masuk semester kedua ditakdirkan patah tangan. terus tak dapat hadiri event penting kolej. makan terus kena buang dari kolej sebab tak cukup cop aktiviti penyertaan. masa tu penat cari rumah sewa untuk semester ketiga. akhirnya selama 4 semester habiskan sisa sebagai pelajar dengan duduk menyewa. dari jadi penyewa, terus jadi ketua rumah yang handle kutip duit sewa dengan bayar bil.

macam macam la onak dan duri sebagai pelajar diploma perakaunan. subjek yang diambil setiap semester pun, ya ampun~ sungguh susah bagiku. lagi lagi bila subjek Costing(MAF). tak tahulah kenapa sejak dari awal selalu ada masalah dengan subjek MAF. orang yang selalu failed semestinya akulah bila setiap kali test atau kuiz. tapi Alhamdulillah tak pernah repeat any paper sepanjang diploma. 

sungguhpun subjek untuk Bachelor in Accountancy lagi tough dari zaman diploma, harap sangat tiada yang sangkut. sekarang dah semester 4, ada 4 semester lagi harus ditempuh.


Isnin / 11 November 2013



hari Isnin adalah hari ambil Jubah untuk konvokesyen keesokan harinya. kononnya nak gerak ke Melaka awal pagi. last last sampai Melaka dah dekat pukul 11 pagi. rakan lain semua dah dekat raptai konvokesyen, aku sahaja masih terkocoh kocoh cari tempat ambil jubah.




pukul 12 tengah hari baru saya masuk dewan untuk sesi raptai.





nasib baik jumpa kawan. Farah dan Zana :)




Ikin dan Diha :)


lupa nak snap preview gambar dewan Taming Sari di Uitm Lendu.

pada mulanya saya tak excited pun dapat konvo di sana sebab ingatkan dapat merasa konvo di Shah Alam. hampa. hehe. kamilah batch pertama yang merasmikan untuk berkonvo di UiTM Lendu. 

banyak perubahan. katanya banyak direnovate untuk mencapai kriteria nak berkonvo di situ.


ternyata memang sangat cantik dewan Taming Sari di UiTM Lendu. 
red carpet terus. hehe. mujur tak beli kasut merah untuk konvokesyen.



 photo 319a5b1a.gif

habis raptai, terus terpusu pusu ke kedai makanan favorite saya zaman Diploma.
Rimba Cafe yang terletak di Taman Dimensi, Lendu, Alor Gajah, Melaka :)

kentang goreng dia sangat sedap. dulu zaman diploma setiap hari makan sini.
menu wajib Nasi paprik dan fresh orange laici.



 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif
selesai makan tengah hari terus terkejar ke ATM. saya memang bijak pergi Melaka bawa RM50. mana cukup. minyak je dah RM30. belum lagi dengan duit tol.

selepas beli kasut konvo terus singgah Mcdonald Dataran Pahlawan.
berkumpul dengan kawan kelas zaman diploma untuk sesi fotografi di Afamosa :)



 
classmates :)




dinasour sayang :P









semasa menunggu kehadiran para rakan yang lain.






dari kiri Kak Umi, Saya, Hana dan Ema :)






saya lead depan (kononnya). sampai belakang tu semua classmates :')
tapi tak semua ada. ramai yang dah balik sebab datang dengan parents.







muka terus sebab datang dengan pale face. 
inilah muka original. hahaha




Pre convocation! :)





with Zana again :)





semua get ready untuk photoshoot.





with Ashikin :)





getting ready~





muka terkejut oleh saya.




graduate :'D









with Eirol.




konon nak feeling princess :')







para classmate tersayang :)






the girls :)





girls lagi :)







sayang semua :')



 photo 319a5b1a.gif

balik Seremban mengambil masa 30minit sahaja. terus gerak ke Jusco untuk mendapatkan bunga :'D

23 roses!
12 red and 11 purple :')

my dream come true when i received this. haih.
thank you :')




 
muka penat dapat bunga. bahagia!





bahagia bahagia :')










kali pertama dapat bouquet macam ni :')









kena sembur dengan air selalu bagi tahan lama sikit.


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

Selasa : 12 November 2013


 

my shoes and my hat. kena buat tocang untuk bagi kemas.


my attire :')






make up for the day :p hehe. comot mekap sebab terkocoh kocoh pagi tu nak siap cepat.



 teringat dapat kad tempahan untuk cincin konvokesyen. tapi harga dia, fuhhh. memang mahal :)





semua graduan kena pin barcode atas ini di lengan kiri sebelum berarak masuk ke dalam dewan.

sebelum naik pentas, barcode seperti tertera di atas akan discan terlebih dahulu.
masa ni aku jakun sikit. terus aku rasa macam ambil vcg. hehe.

macam jakun sebab tak tahu pula sekarang ada sistem scan scan barcode :P






with formal housemates dulu.
Lemon dan Kinah :)









setelah naik pentas. sekeliling lelaki. almaklum nama start dengan huruf A.
di sebelah saya namanya Amirul :)







belakang Hasrul Syahmy :)






bersama keduanya.









di sebelah saya. saya tak kenal. tapi sempat berborak juga :)










tak sangka Amirul still pakai my previous phone, Satio.
thank you sebab jaga dengan elok!








rafiq di belakang.









kelakar tak kelakar tak?






habis sudah konvokesyen. masa ni dekat pintu keluar. terus grab zana and beah untuk bergambar.





with zana :)







and Rabeah :)









formal classmate :)







with Raja Nazry :)










and Rafiq :)







dengan keluarga tersayang pula :D

penat cari mereka bila keluar dewan. punyalah ramai orang ya ampun!
nak menangis tengok ada 4 jambangan bunga :') hehe!




thank you ama, apa and alak :'D





with my hero and my man, Apa :D





with the best sister ever, Alak :)





muka terharu ni dapat bunga banyak. hehe.









with mom and dad :)






me, Ama and Alak :)




and lastly them. A'in, Rabeah, Farzanah and me :)


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif




sebelum gerak balik Seremban, makan tengah hari dulu and pekena cendol di Alor Gajah :)



sedap sedap :)







lastly shopping di Tesco Senawang before balik rumah :D


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

 
balik rumah kenalah grab Munchkin. ignore my face. muka kucing tu yang comel! 
haha :P


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif


4 jambangan bunga! yayyy!




pertama daripada dia. kedua daripada Alak, ketiga daripada Ama dan keempat daripada Apa.


and lastly a bouquet of flower from Emal, my second brother. thank you :D hehe :)

its a wrap! Alhamdulillah officially graduate Diploma in Accountancy from UiTM.
more to come. strike for bachelor in Accountancy pula :)