November 12, 2013

Konvokesyen UiTM ke 79. Graduate Diploma In Accountancy (11.11.2013 & 12.11.2013)

hasil penat lelah belajar selama 3 tahun akhirnya berakhir dengan segulung diploma :') sekarang sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang yang sama untuk sarjana muda. tak mudah. mana ada benda senang dalam dunia. kalau nak, kena usaha. Sungguhpun bukanlah dekan setiap semester, bukan calon Majlis Perwakilan Pelajar(MPP), tapi alhamdulillah dapat tempuh liku liku hidup dengan jayanya.

zaman diploma zaman menggatal. sibuk dengan boyfriend. kemana berdua. habis diploma macam tamat kontrak cinta. putus tanpa kata putus. ceh. susah nak cakap. sering je orang tanya soalan sama. kenapa dengan si polan. siapa curang dengan siapa? siapa buat masalah? siapa minta untuk perpisahan? 

susah nak jawab. bila orang sering tanya soalan yang sama, akhirnya balas dengan senyuman sahajalah dan memadai. 

berbalik kepada cerita konvokesyen, ingat lagi hari pertama menapak di UiTM Lendu. gemuruh ada. macam macam perasaan. masa tu excited jugaklah. sekali dapat bilik dengan 3 seniors. masa tu takutlah kalau kena buli ke takde kawan ke. sebab rata rata rakan lain semua dapat roomate yang sama semester and bidang. minggu pertama di Lendu dah menangis banyak dah.

masuk semester kedua ditakdirkan patah tangan. terus tak dapat hadiri event penting kolej. makan terus kena buang dari kolej sebab tak cukup cop aktiviti penyertaan. masa tu penat cari rumah sewa untuk semester ketiga. akhirnya selama 4 semester habiskan sisa sebagai pelajar dengan duduk menyewa. dari jadi penyewa, terus jadi ketua rumah yang handle kutip duit sewa dengan bayar bil.

macam macam la onak dan duri sebagai pelajar diploma perakaunan. subjek yang diambil setiap semester pun, ya ampun~ sungguh susah bagiku. lagi lagi bila subjek Costing(MAF). tak tahulah kenapa sejak dari awal selalu ada masalah dengan subjek MAF. orang yang selalu failed semestinya akulah bila setiap kali test atau kuiz. tapi Alhamdulillah tak pernah repeat any paper sepanjang diploma. 

sungguhpun subjek untuk Bachelor in Accountancy lagi tough dari zaman diploma, harap sangat tiada yang sangkut. sekarang dah semester 4, ada 4 semester lagi harus ditempuh.


Isnin / 11 November 2013



hari Isnin adalah hari ambil Jubah untuk konvokesyen keesokan harinya. kononnya nak gerak ke Melaka awal pagi. last last sampai Melaka dah dekat pukul 11 pagi. rakan lain semua dah dekat raptai konvokesyen, aku sahaja masih terkocoh kocoh cari tempat ambil jubah.




pukul 12 tengah hari baru saya masuk dewan untuk sesi raptai.





nasib baik jumpa kawan. Farah dan Zana :)




Ikin dan Diha :)


lupa nak snap preview gambar dewan Taming Sari di Uitm Lendu.

pada mulanya saya tak excited pun dapat konvo di sana sebab ingatkan dapat merasa konvo di Shah Alam. hampa. hehe. kamilah batch pertama yang merasmikan untuk berkonvo di UiTM Lendu. 

banyak perubahan. katanya banyak direnovate untuk mencapai kriteria nak berkonvo di situ.


ternyata memang sangat cantik dewan Taming Sari di UiTM Lendu. 
red carpet terus. hehe. mujur tak beli kasut merah untuk konvokesyen.



 photo 319a5b1a.gif

habis raptai, terus terpusu pusu ke kedai makanan favorite saya zaman Diploma.
Rimba Cafe yang terletak di Taman Dimensi, Lendu, Alor Gajah, Melaka :)

kentang goreng dia sangat sedap. dulu zaman diploma setiap hari makan sini.
menu wajib Nasi paprik dan fresh orange laici.



 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif
selesai makan tengah hari terus terkejar ke ATM. saya memang bijak pergi Melaka bawa RM50. mana cukup. minyak je dah RM30. belum lagi dengan duit tol.

selepas beli kasut konvo terus singgah Mcdonald Dataran Pahlawan.
berkumpul dengan kawan kelas zaman diploma untuk sesi fotografi di Afamosa :)



 
classmates :)




dinasour sayang :P









semasa menunggu kehadiran para rakan yang lain.






dari kiri Kak Umi, Saya, Hana dan Ema :)






saya lead depan (kononnya). sampai belakang tu semua classmates :')
tapi tak semua ada. ramai yang dah balik sebab datang dengan parents.







muka terus sebab datang dengan pale face. 
inilah muka original. hahaha




Pre convocation! :)





with Zana again :)





semua get ready untuk photoshoot.





with Ashikin :)





getting ready~





muka terkejut oleh saya.




graduate :'D









with Eirol.




konon nak feeling princess :')







para classmate tersayang :)






the girls :)





girls lagi :)







sayang semua :')



 photo 319a5b1a.gif

balik Seremban mengambil masa 30minit sahaja. terus gerak ke Jusco untuk mendapatkan bunga :'D

23 roses!
12 red and 11 purple :')

my dream come true when i received this. haih.
thank you :')




 
muka penat dapat bunga. bahagia!





bahagia bahagia :')










kali pertama dapat bouquet macam ni :')









kena sembur dengan air selalu bagi tahan lama sikit.


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

Selasa : 12 November 2013


 

my shoes and my hat. kena buat tocang untuk bagi kemas.


my attire :')






make up for the day :p hehe. comot mekap sebab terkocoh kocoh pagi tu nak siap cepat.



 teringat dapat kad tempahan untuk cincin konvokesyen. tapi harga dia, fuhhh. memang mahal :)





semua graduan kena pin barcode atas ini di lengan kiri sebelum berarak masuk ke dalam dewan.

sebelum naik pentas, barcode seperti tertera di atas akan discan terlebih dahulu.
masa ni aku jakun sikit. terus aku rasa macam ambil vcg. hehe.

macam jakun sebab tak tahu pula sekarang ada sistem scan scan barcode :P






with formal housemates dulu.
Lemon dan Kinah :)









setelah naik pentas. sekeliling lelaki. almaklum nama start dengan huruf A.
di sebelah saya namanya Amirul :)







belakang Hasrul Syahmy :)






bersama keduanya.









di sebelah saya. saya tak kenal. tapi sempat berborak juga :)










tak sangka Amirul still pakai my previous phone, Satio.
thank you sebab jaga dengan elok!








rafiq di belakang.









kelakar tak kelakar tak?






habis sudah konvokesyen. masa ni dekat pintu keluar. terus grab zana and beah untuk bergambar.





with zana :)







and Rabeah :)









formal classmate :)







with Raja Nazry :)










and Rafiq :)







dengan keluarga tersayang pula :D

penat cari mereka bila keluar dewan. punyalah ramai orang ya ampun!
nak menangis tengok ada 4 jambangan bunga :') hehe!




thank you ama, apa and alak :'D





with my hero and my man, Apa :D





with the best sister ever, Alak :)





muka terharu ni dapat bunga banyak. hehe.









with mom and dad :)






me, Ama and Alak :)




and lastly them. A'in, Rabeah, Farzanah and me :)


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif




sebelum gerak balik Seremban, makan tengah hari dulu and pekena cendol di Alor Gajah :)



sedap sedap :)







lastly shopping di Tesco Senawang before balik rumah :D


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif

 
balik rumah kenalah grab Munchkin. ignore my face. muka kucing tu yang comel! 
haha :P


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif


4 jambangan bunga! yayyy!




pertama daripada dia. kedua daripada Alak, ketiga daripada Ama dan keempat daripada Apa.


and lastly a bouquet of flower from Emal, my second brother. thank you :D hehe :)

its a wrap! Alhamdulillah officially graduate Diploma in Accountancy from UiTM.
more to come. strike for bachelor in Accountancy pula :)

9 comments :

Kak Zie said...

As salam nad....

Tak sangka makcik...bila blogwalking ke blog nad ni nampak pulak gmbr anak makcik hahaha mgkn masa tu kami pun sdg sibuk bergambar.....gambar yang kat papan besar majlis konvokesyen tu.....

NadNod said...

Hehe. Tak sangka pula kan tertangkap gambar anak makcik

ayie said...

salam , nak tanya , kalau habis diploma , contoh habis final exam bulan 4 mcm tu , n kita dh lulus smua subjek , pastu konvokesyennya bila ???

ayie said...

salam . nk tanya , kalau habis diploma bulan 4 , contoh kata habis final exam bulan 4 n then kita dh lulus smua subjek dh sepanjang 6 sem tu , kira konvokesyennya bila ???

ayie said...

salam . nk tanya , kalau habis diploma bulan 4 , contoh kata habis final exam bulan 4 n then kita dh lulus smua subjek dh sepanjang 6 sem tu , kira konvokesyennya bila ???

; msfunky said...

Assalam dear. May i know from dip in accountancy to bachelor in acctncy how many semester or years maybe? Thanks in advance. Btw. Congrate. Im your junior from lendu. Hiks.

; msfunky said...

Assalam dear. May i know from dip in accountancy to bachelor in acctncy how many semester or years maybe? Thanks in advance. Btw. Congrate. Im your junior from lendu. Hiks.

NadNod said...

@ayie
Maaf sangat sebab lambat reply. jarang on blog. kalau final habis bulan 4, konvokosyen pada bulan nov pada tahun yang sama. tapi kalau final sem habis bulan 9, konvokesyen pada bulan mei utk tahun depannya. :)

NadNod said...

@; msfunkysorry dear lambat reply. diploma took me 3 years. july 2010 till april 2013. then saya sambung bachelor in accountancy on sept 2013 till jan 2016, InsyAllah. dalam 5tahun exactly kalau takde sangkut mana mana paper :)