February 28, 2014

Muara Ikan Bakar, Umbai, Melaka (28 February 2014)

27 Februari 2014, Khamis.

 

Alhamdulillah. sampai juga barang pos laju. penantian yang dinantikan. hehe. Monopod sampai tepat on time. Bank in hari Rabu, hari ni dah dapat. cuma masa tu saya dalam toilet, terlepas abang poslaju. jadi jawabnya selepas waktu kerja kena pergi claim dekat pejabat poslaju. leceh. memang ya. tapi siapa suruh saya tak bertapak di muka depan pintu sampai abang poslaju sampai. haha. dapatlah 2 parcel. parcel besar tu adalah cap superman. yang tu hadiah untuk seseorang. lama bebenor mencari cap superman yang "Full cap". full cap ni yang memang cap/topi itu dibuat ikut saiz kepala. macam kasut ada saiz 7,8,9. macam tu juga dengan cap.

kemudian saya beli monopod RM49. tapi seller tu lupa pulangkan baki RM1. tak mengapa, saya halalkan. sebab servis dia yang cari saya tanya nak beli monopod tak sebab ada lebihan stock. lebihan tu warna pink pula. terus saya buat payment. sehari dah dapat. tak masa seller yang lain. memanjang preorder, kata post Khamis, tapi 3 hari lepas tu pun tak post post lagi. dengan alasan supplier buat hal. tak suka seller macamni. menyusahkan orang. minta refund, seminggu pun tak pulang pulang. geram geram.




28 Februari 2014, Jumaat.
hari ni hari seafood. sebab mak saya masak ikan bakar siap ada kuah asam lagi. sedapnya yang teramat. malam pula pergi muara ikan bakar :3 seafood lagi. sedap!


terliur tak? hehe.









gerak lewat sebab busy settlekan apa yang patut. 
pukul 6 petang baru gerak ke Melaka dari Seremban.

with my elder sister, Bazlaa'(saya panggil Alak je).












my baby nephew, Firash.



sampai dekat ikan bakar parameswara tu around 8.30 PM. tak sangka sangat ramai orang. dulu pernah pergi tak ramai macam hari kami pergi ni. huhu.





 
masa ni pencubaan nak guna monopod. almaklum baru dapat tapi tak pernah guna. 











 
saya agak kekok masa ni nak pegang monopod. obviously. HAHA.











sanggup pergi dekat jambatan/titi area kedai ikan bakar semata mata nak testing monopod.


 
banyak gambar kami je.









Firash dengan ayahnya. 









testing guna monopod lagi sekali. kali ni nak ajak satu family bergambar. tapi mak saya tak kelihatan sebab saya kedepan sangat -.-''







muka ayah saya sangat chicky. hehe. comel gitu. haha.






Peace.




gambar makanan tak sempat tangkap. terlampau excited makan sampai lupa nak tangkap gambar. ada ketam, ikan, udang bakar, sotong goreng, lala-lala, tiram dan macam macam lagi.

sampai penuh perut. haha. Alhamdulillah.

 a nice family dinner before going back to Segamat.



February 23, 2014

Broga Hill . 23 Februari 2014

Jumaat, 21 Februari 2014, 8.30malam

bermula dengan menemani kawan saya, Shana, beli sedikit barang di Econsave dan kemudian shopping sebentar di Jusco, Seremban 2. tiba tiba dapat panggilan dari one of our formal classmate masa sekolah menengah dulu, Hasif. tak sedar pun ada orang call sebenarnya. 3 kali missed di handphone saya :p yang buat akhirnya dia yang call Shana. mulanya ingatkan dia ada di Jusco. mungkin nampak kitaorang kot. sekali memang ya cuma kebetulan sahaja. sebab dia beli barang di Jusco. maka sempatlah berborak sebelum but keputusan lepak di gerai burger dan sisha salam seorang formal classmate kami dulu juga di Taman Ixora, Seremban.



Burger ayam special with cheese. my meal sebab seharian tak makan :)






kebetulan je jumpa. tak dirancang pun lepak bersama.




With Shana :)


hasil dari penjumpaan tulah yang menyebabkan terhasilnya rancangan tiba tiba nak panjat Broga. dan tiba tiba Hasif nak beli gelang pandora dari Shana untuk si dia. haha. manis gitu.

setelah berbincang, terus buat group whatsapp nama "Geng broga!!".

 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif


Ahad, 23 Februari 2014, 3 pagi.

Shana datang rumah malam Sabtu tu. kononnya senang nak get ready gerak sekali pergi Broga. tapi menunggu Hasif jemput dulu. sementara menunggu, masak la nasi goreng. failed masak nasi sebab nasi saya kembang. haha. lepastu semua yang makan nasi goreng tu sakit perut. awal pagi kalau makan memang sakit perut la jawabnya.

nasib baik call Hasif pukul 3 pagi. memang ternyata dia tertidur. haha. menunggu kawan lain pun sama. semua lambat. yang akhirnya pukul 4.30 baru gerak dari Seremban menuju ke Broga ikut jalan Mantin.





 
saya dan Shana :)


pukul 3 pagi. muka tak tidur. sehari sebelum saya hanya tidur 4jam. penat penat. sebab itu eyebag memang besar. bila dah excited memang tak tidurlah jawabnya.




di kaki broga. masa ni tunggu Hasif pergi toilet. sempat bergambar sebelum panjat :)






second shoot.






hari hujung minggu memang ramai panjat Broga. jadi macam trip sekolah beratur nak panjat. sebab terikut oranglah, silap jalan menuju ke puncak. haha. jalan yang diikut ternyata lebih extreme sebab terlampau curam. jalan mudah ada tapi silap ambil jalan. banyak kali ambil pit stop untuk catch a breath sebab penat sangat memanjat. haha. kotor baju dengan debu.


masa ni dah pukul 6.30 pagi. belum sampai puncak lagi.






almost 7am. gambar blur sebab bukan pakai Camera DSLR. hanya camera Iphone. 







with Shana. Subhanallah for the view. very beautiful scenery up there.









langit~





tudung kemek pun tak ku peduli..







excited face :)






peluk Shana kejap. hehe. tudung kami kebetulan sama purple.








 
diapit oleh Hasif dan Podean :)






with Shana, Hasif dan Podean. terima kasih banyak banyak kepada Podean sebab tolong carry my love bag. haha. setengah jalan je saya larat bawa. penat hiking! 




 
enjoying the view :)









 
penat cari spot untuk beautiful view in picture.



my tired face. haha. pucat hasil dari berpeluh. lama tak bersukan.
peluh keluar macam mandi.



dekat belakang saya pun dah cukup menunjukkan memang ramai yang datang Broga Ahad lepas. 









 
di batu kami duduk.








I am here!









dari kiri, saya, Ain dan Shana.






dan sekali lagi.






 
bila dah sampai puncak memang saya tak peduli orang sekeliling. Selfie sehabis mungkin :P








menunjukkan kami di puncak Broga.





konon nak tunjuk dah kurus. hahahaa. lawak. padahal gemuk lagi -.-






tired but happy! :D





 
my adventure friends :)





mereka. Hasif, Megat, Podean, Ain dan Shana.





Hasif, Megat, Podean, Ain dan Shana.




masa ni saya minta jasa baik salah seorang pengunjung di sana untuk snap gambar kami berenam. thanks! 







loving the view!

the boys.






 
batu ni sangat besar dan tinggi. orang pertama panjat adalah Hasif until handphone dia jatuh ke bawah betul betul berdekatan dengan poop poop manusia. haha!






 
Hasif bersama dengan Megat.








the boys.






 
the girls! :)





Ain, Shana dan saya :)






i believe i can fly~~~








the sunrise is beyond beautiful :')










konon nak tunjuk sunrise di muka.







belakang adalah puncak finale. tapi kami malas nak mendaki lagidah :)








 
I believe i can fly part 2. hehe.






pose di batu besar lagi sekali :)





semoga one fine day, kita dapat buat adventure bersama lagi ya rakan. a road trip perhaps. thanks for this wonderful adventure sebelum saya balik ke kampus untuk semester baru. sayang semua :)




muscles pain pun berlaku :P