June 22, 2014

Showcase for International Business & Globalisation(IBM535) : Romantika Home Deco 05062014

4th June 2014, Monday.

semester 5 Degree ni baru saya merasa cuaknya nak buat preparation dari awal semester untuk persiapan report, presentation dan showcase. sibuk sangat sangat. group saya, saya seorang perempuan. macam diktator marah marah team mate suruh buat kerja. even cuti mid-semester pun saya duduk bebel suruh dorang buat kerja masing masing. 

untuk subjek International Business and Globalisation ni, setiap kumpulan kena pilih small medium enterprise (SMe) company untuk dipasarkan ke luar negara(benua berbeza). lebih baik kalau pilih company yang punyai culture melayu. tapi masa saya ni saya terkedu kejap kenapa saya pilih Romantika Home Deco. nasib baik ahli kumpulan saya, the guys okay with it.

kitorang tak dapat set up interview dengan any manager from Romantika tapi kami dapat kerjasama dari pihak Romantika sebab email kami berbalas :') semua pertanyaan kami dibalas melalui email. malah saya whatsapp branch manager pun direply. terima kasih atas kerjasama Mr Hubert Wong :'D

Romantika Home Deco adalah company yang provide pelbagai product seperti, artificial flowers, lamps and lampshades, accessories, decoration, kitchen accesories and clocks. Company ini juga provide services untuk custom made lampshades dan juga gubahan bunga for special occasion (wedding and etc).

saya ketengahkan company ini untuk dipasarkan di luar negara pun sebab atas keunikan produk yang dipasarkan. lagipun saya memang loyal customer Romantika sejak tahun lepas :'D memang saya dah banyak berhabis duit beli barang dekat sana. sebab terlampau menggilai produk floral dan vintage.





so a day before showcase, memang tahap stress dengan nak dapatkan banting yang kononnya boleh siap sehari. semua printing lambat. lepastu kena buat slides untuk presentation last minute punya. kelam kabut ya ampun, terus buat emergency meet up dekat KFC.














 
Pukul 11 baru settle semua and terus lepak Malabar untuk roti nan cheese my favorite :)












balik dari Malabar siapkan semua props untuk bergambar. 
printer habis ink pula time ni. sempatlah juga print sebahagian.









 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif


5th June 2014, Tuesday.



pagi Selasa ada kelas satu je 8-10 pagi. showcase bermula pukul 2, tapi dah boleh set up tempat at 12pm. habis kelas saya terus rush seorang diri ke bandar untuk beli bunga Rose dan a few doorgift untuk panel dan lecturer.



2 kuntum RM10.








kedudukan dalam dewan. saya Group 5A :)









pukul 12.30pm saya dah set up dah semua barang. sorry kawan kawan yang lain sebab saya makan banyak space. barang showcase saya banyak sangat :'(







doorgift :'D taktahu nak isi apa. last last letak gula gula and chocolate je.


















Team Durian Crepe.
dari kiri Pika, Ummi, Aisyah, Pea dan Qilla.







my team.
dari kiri Azrul, Umair, saya dan Shafie. Izzuan(cok) tak ada masa ni.











team otak otak.
Dari kiri Rin, Qil, Mimi, Syida dan Yana.












dari kiri, Shafie, Umair, saya, Rabeah dan Azrul :)








selfie.











selfie by them.






Syida and Azrul.






apabila Nazrin bertudung.








my classmate.


my classmate.











thanks sudi meriahkan booth Romantika :'D







with pretty Mimi.








with our beloved lecturer, Madam Noreen Noor Abd. Aziz.








Amin bersama banting/bunting nya.







me and Azrul with our booth.







our bunting/banting.






Azrul.








 
Nazrin.









Team Elle Zada. dari kiri Wajihah, Eliya, Nazrin, Nabil dan Amin.








syok sendiri kejap.







team batik. dari kiri Fadhilah, Zana, Farah, Rabeah dan Yati.








masa ni semua dah packing nak balik.











gambar shaking pula masa ni.







Azrul, Amin dan Hisyam.







Love mate.Mimi dan Shafie.






Wajie and Eliya.







selfie with Mimi and Azrul.






join selfie :)












:)







candid kononnya.







candid lagi.








again with pretty Mimi.






The girls.








semua nak masuk camera masa ni.







monopod by Mimi.










dah tak tahu nak letak caption apa. ha ha ha ha -.-'





thanks memeriahkan suasana booth.







monopod lagi.







bergambar bersama Mimi lagi sekali :)






proposal.








classmates after dapat sijil penyertaan IBM showcase.






second take.





3rd take.






4th take.







5th take.











 
props for selfie.







sekali lagi bersama lecturer kami, Madam Noreen.






Nazrin, model tudung.








no caption.








bersama model tudung muslimah.















Azrul dan Ayai.




akhir program, setiap kelas ada pemenang untuk the chosen Small Medium Enterprise (SMe) company. terkaku saya bila panel tanya kenapa saya pilih Romantika. kenapa nak expand di Brunei dan USA. kenapa bukan di China. Group batik adalah pemenang dari kelas JACC220 5A!


for our group, kami menang overall the best booth. terima kasih panel :'D

  

dapat hadiah RM50 for the booth.




tahniah untuk semua rakan yang participate :'D tahniah semua pemenang.


part best masa showcase ni yelah booth yang bawa makanan. semua serbu sebab nak makan termasuklah saya. sedap :) semua creative dan ada ciri ciri businessman/woman.






semester hadapan 77orang akan pindah ke Puncak Alam. 
tinggal 44 orang je di Segamat.

akan merindui semua :') semester akhir.
final 25/6 bermula.

semester hadapan 6 september dah perlu register di kampus Puncak Alam pula.
bukan di Segamat lagi. pasti akan rindu suasana di Segamat, rumah sewa, rakan rakan dan
DIA. sekarang pun dah rindu . :"(


0 comments :