October 12, 2014

Pulau Tioman Trip 6-9 October 2014

Sunday, 5th October 2014

Cuti pertengahan Sem saya bermula hari Jumaat sebaik sahaja habis kelas QMT pada hari Jumaat, 3/10/2014. Alhamdulillah. bahagia sebab dapat kembali ke Seremban. Al-maklum lama sangat terperap dalam kolej. tak kemana. hanya ke kuliah, cafeteria dan bilik tidur sahaja. hari hari buat benda sama jadi bosan juga kan? :P itu namanya kehidupan sebagai pelajar Ijazah Sarjana Muda -.- tak ada kena mengena pun sebenarnya.

this is unexpected plan by my family. supposely kami bercuti ke Penang dan Langkawi for 5 days. tukar plan di saat akhir. cadangan seterusnya nak ke Bangkok atau Jakarta. tapi parents kata jauh sangat and sangatlah last minute tak prepare apa apa. maka kami ke Pulau Tioman. siap siap book hotel sampai siap google apa tarikan di Tioman. 

Petang Ahad terus bergerak ke Skudai, Johor. Ahad tidur di rumah mak saudara. sempat singgah Batu Pahat ke kampung kakak ipar.


   

sebelum bergerak ke Skudai, Johor, ke KLIA 2 dulu untuk settlekan ticket nak ke Sarawak bulan 11 nanti. untunglah semua bercuti -.-




muka flawless sebab settings di Note 3.








pukul 11 malam baru sampai di Skudai, Johor.


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif




Isnin, 6 October 2014. seawal pukul 5 pagi dah bersiap gerak ke Mersing. gerak awal sebab risau tak dapat beli ticket Ferry. risau juga if fully book. sampai di kaunter ticket pukul 7 pagi. Ferry bertolak pukul 10 pagi. maka terus bergerak pergi brekfast dulu siap siap :)

:)








Ferry ticket.

RM35 one way.
therefore for round trip RM70 per person.


back of the ticket.








selfie before breakfast :p








before bertolak naik Ferry.







in the ferry.





Alhamdulillah it wasn't that crowded. maka boleh la pick any seat you want.







 
kami terus ke back of the ferry semata mata nak lihat keindahan alam :)
dapat tengok laut and pulau pulau kecil. sempat jugaklah saya jadi pening sebab ramai smokers campur pening laut.


perjalanan dari Mersing ke Pulau Tioman mengambil masa 2 jam.






Tiba di Jetty, Pulau Tioman, Pahang.









our hotel room, my bed. 

we stay in a room with 1 Queen bed and 2 single beds.












outside of our room.















walking around to find a place to eat. 


sadly, sebab tengah cuti umum. memang tak ada kedai yang buka. akhirnya ada kedai runcit yang buat open house nasi dagang, kami terus makan. bersyukur dengan apa yang ada sebab semua dah kebulur tak ada makanan. siap beli keropok kering lagi sebab lapar sangat.











di sini teksi yang dimaksudkan ialah motor beroda 3.







di penghujung kampung ABC.





setelah kekenyangan baru decide nak go for snorkelling. 
tapi kena sewa dulu life jacket and goggle. satu hari sewa dalam RM20.


Disebabkan ni kawasan free snorkeling and practice diving, jadi tidak memerlukan pembayaran.









the wide sea.









before snorkelling.



disebabkan ni kawasan persisiran pantai, tak banyak sangat batu karang and ikan. pada mulanya memang sedikit cemas nak masuk laut. akibat skill berenang tak adalah power mana. memang banyak takut takut bila for the first time dapat tengok dasar laut buka mata. lama lama seronok pula berenang :)


 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif











Selasa, 8 October 2014. Pagi Selasa bangun awal pagi. Sebelum pukul 8 pagi dah gerak keluar for breakfast. sebab kelaparan cari menu masakan melayu, NASI LEMAK! hehe.



 
with dad and mom.







with my mom. air laut tengah pasang.








muka excited di pagi hari.

Behind the scene.







muka before dapat makanan.








our breakfast. Nasi Lemak with air Milo ais. 










before bergerak balik Hotel, bergambar tepi pantai.













so here the package we took for the snorkelling Trip.
kami hanya pilih Coral Island.
kata tour guide, waterfall/air terjun tak cantik sangat sebab dah kekurangan air.





 
before naik boat ke Coral Island.







my dad with his safety jacket :)








my family.







 
on the boat.





Coral Island was beautiful! batu karang semua cantik. dapat jumpa macam macam jenis ikan walaupun hadapi masalah mencari "clown fish" or known as Nemo.

selepas snorkeling selama 20minit, singgah untuk makan tengah hari pula.






pancake Pisang.
this was superb!






our lunch.









behind me is a hotel. tapi dah lama ditutup. 
and my guess is whether its haunted or not.

sayang sebab hotel dia sangat cantik. design semua dari kayu.









pasir yang putih dan laut yang jernih :)









haruslah ada scene melompat :p






in the ocean.





 
batu berlumut. nasib baik tak jatuh terjelupuk.
siap tulis nama di pasir. 









underwater picture of me :'D
Thanks to my dearest sister for this picture. amazing!










another one.







masa ni dah sampai di laut yang dalam. memang cuak sebab kedalam lebih 5 kaki. 
sempat terjumpa turtle and Nemo :'D


di sebabkan ni laut dalam. tiba tiba ombak makin kuat. saya berenang macam mana pun tak bergerak juga. tibalah saat cemas dimana tersadai tengah laut sebab tak tahu nak berenang balik ke boat macam mana. sampai dah kepenatan and tertelan banyak air laut, nasib baik ada tour guide penyelamat. terima kasih bebanyak :'D








some pictures of the coral.



tak ada camera waterproof maka tak ada gambar yang high quality. ingat nak sewa camera waterproof dari mana mana kedai tapi semua tak provide pula.









eating a hamburger after snorkelling.




di Pulau Tioman sekarang menghadapi krisis air. maka most public toilet tak ada provide air. even di hotel penginapan akan ada sekatan penggunaan air untuk tujuan penjimatan. but i was a great hospitality there.





ice cream in a cup before going back to the hotel room.


patutnya melawat monkey bay sekali tapi disebabkan saya dah penat and rasa nak muntah terpaksa hentikan trip and balik ke hotel :P baru tahu ada mabuk laut juga rupanya saya ni -.-''




in the evening, terus sewa basikal ikut jam(with my sister). satu jam RM5. ambil masa yang ada untuk round kampung naik basikal. tak sampai satu jam dah Maghrib. terus stop tepi pantai untuk lihat sunset. tapi sayangnya tak terjumpa sunset nya. terus nampak bulan je :'D



masa ni dah Maghrib.





sebelum Maghrib. pose tepi pantai.






siap tulis nama sendiri lagi sekali. kali ni dengan nama boyfriend juga. 
siap hiasan dengan batu. HA HA HA. gelak hambar.









makan sotong bakar for our dinner :)




sadly the vacation doesnt last. malam terakhir di Pulau Tioman. bagi yang ingin bercuti di Tioman, disana memang coverage Maxis and Celcom tak berapa kuat. line internet dekat certain tempat sahaja kuat. kami tak bernasib baik sangat sebab kawasan hotel kami susah nak dapat line Internet. tak semua tempat ada menyediakan free wifi.

 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif










Wednesday, 9 October 2014. Hari perlu bertolak balik ke Mersing. naik Ferry at 9am. awal awal pagi dah siap. macam biasalah saya mana gosok tudung and baju. pakai sarung sahaja. hehe. it was a great short getaway for my mid-sem break.




a picture of me and my sister before boarding the ferry.





last year ke Universal Studio, Singapore. this year Pulau Tioman. hoping next year would be another vacation. tak kisah luar ke dalam Malaysia as long as able to sight-seeing and release the stress and strengthen the family bond. cewahh :)



till then. Assalammualaikum.




sincerely,
nadnod azizan

0 comments :