October 20, 2014

Zoo Negara . 19 October 2014

rasa macam setiap minggu asyik berjalan. seronok jugalah. sebab dapat luangkan masa dengan family :P kiranya balik rumah hujung minggu adalah tempat nak dituju. sampai hari Isnin je dah kepenatan rasa tak cukup cuti and tidur. manusia, mana pandai bersyukur kan. 

Last week, pergi ke Zoo Negara. I never been here since I was little. Have an opportunity to visit the Zoo. besides Zoo Melaka and Zoo Taiping. hehe. the entrance Fee is RM50(tak kira anda student ke tak memang price fixed RM50). entrance fee for warga emas ialah berumur 75 tahun ke atas. which means both my parents can't claim for half price. biasanya 60tahun ke atas dah kira warga emas sepatutnya. 

terkejut juga dengan entrance fee sampai RM50 seorang. belum dengan makanan yang dijual di dalam Zoo lagi. air tin gas biasa kita beli RM1.80, dalam Zoo 1 tin RM4.90. kesian kepada yang nak bawa anak tapi tak mampu. the great news baby bawah 3 tahun tak silap FREE. untunglah anak buah saya, Firash. sebenarnya pergi Zoo ni pun sebab dia juga. bagi minda dia terbuka tengok binatang/haiwan :D

Makanan dari luar tak dibenarkan bawa masuk juga. 




my dad with his grandchild.







 
 my sister with our baby nephew.






sesaja pakaikan tag entrance dekat tangan Firash.










jumpa Nemo lagi. tak puas jumpa di Tioman.







masa ni Firash takut tengok ikan besar.








fish.





besar besar O_O








akibat Firash tak nak naik stroller, Mak Uda jela dukung all the way. 























setelah disogok dengan keropok, berjaya pujuk dia naik stroller :P















 
random photo.






the Bear.









bear berendam.










 








the Flamingos!









Firash panggil semua haiwan dengan nama "Nyet".








Firash tak ready.















The entrance.








entrance untuk masuk tengok Panda, kena beratur dulu. barisan panjang sikit sebab ada certain amount of people can enter. tak boleh enter lebih dari sekali. satu scan, untuk sekali masuk. kalau nak tengok banyak kali, silakan beli ticket RM50 lagi sekali -.- 

tempoh masa diberi untuk melawat Panda hanya 20minit. tak boleh buat bunyi bising dan tak boleh gunakan flash camera.



masa kami sampai, Panda tengah sedap tidur.


Part best masuk Zoo bila melawat Panda sebab bilik berhawa dingin. haiwan lain semua banyak berendam dalam air sebab cuaca yang panas. saya pun hampir pitam sebab pening panas sangat. mungkin sebab faktor pakaian yang tak sesuai. semua konon asalnya nak pergi Bukit Bintang tapi tukar plan nak ke Zoo Negara.

gebu!










 
Feng Yi dan Fu Wa (Nama Panda)







visitors.

















akan ada board yang dibawa kulu kilir untuk memberi peringatan kepada visitors untuk tidak membuat bising.
















tempat kediaman Panda.









cara Firash bergambar ialah bercangkung.







:)














Panda bergolek.



























masa melawat dah tamat!







 
beli souvenier untuk Firash. 
topi panda that cost around RM36.75.





Nyet yang dimaksudkan oleh Firash.






leka tengok.








siap nak tunjuk nak bagitahu kita itu Nyet.













Tiger!









lepas penat berjalan, naik mini train atau bas ke entrance.









Firash.













the bag cost me RM9.90 and the keychain cost me RM12.90.





Till then.


Assalammualaikum.

3 comments :

Anmas Healthcare said...

Masa yang paling best adalah masa bersama keluarga kan :D

:: anmashealthcare.blogspot.com ::

E'in said...

ein xpenah pegi zoo negara.. huhu

tiy tirah said...

Bestnyer :)