May 04, 2016

Majlis Pertunangan ANA & MFO (Engagement) . One step closer :)

Alhamdulillah. Sudah selamat menjadi tunangan orang. hehe. Bermula perkenalan masa internship(praktikal) di syarikat audit pada tahun 2015, tanggal 30 April 2016 akhirnya kami bertunang. Cepatnya masa berlalu :O

Kronologi bermula bagi dua dua belah family kenal pada 6 Februari 2016 (Sabtu).
Merisik pada 1 April 2016(Jumaat). Akhirnya decide pada 30 April 2016 untuk dilangsungkan majlis pertunangan :) Alhamdulillah. dipermudahkan.

Sehari sebelum majlis, kakak sulung saya banyak uruskan dari segi mengemas rumah, hias hantaran, doorgift nak letak apa (doorgift lupa bagi tetamu sebab saya busy bergambar. maaf :'D). Sampailah booking pelamin dan makeup. Untuk inai kami last minute decide. Nasib baik masa tu ada kekosongan slot tapi selepas pukul 11 malam. kesudahnya kami semua tidur pukul 3 pagi.



Kami booking D'aura Inai untuk memakai inai di tangan masing-masing. masa tu kami 3 beradik sahaja dan sepupu seorang. Jadi proses pakai inai tak adalah lama sangat. Ini salah satu rakaman inai yang sempat saya rakam.



2 hari sebelum majlis pula sesi pasang pelamin. Pelamin kami booking 2 minggu sebelum majlis. memang betul betul last minute.

Pelamin siap dipasang pada hari Khamis, 28 April 2016. 
Bagi pakej pelamin dan makeup saya ambil dari 


Hasilnya...

...
...
....




...





..
..



..






Tada! cantik kan. Mula-mula tempah mini pelamin, tapi dapat mini extra pelamin. dibesarkan sebab alang alang nak tutup dinding belakang :)






Paling suka kerusi di pelamin ni dengan bantal di sisi pelamin. Warna pastel yang comel sangat.









Masa ni mula rasa nervous sikit dah. hehe.








Hand bouquet especially made by my brother's soulmate, ceh ceh. 
Fresh roses. Cantik sangat hasilnya <3 p="">

Terima kasih Kak Sabrina! <3 p="">









Sirih junjung juga especially made by Kak Sabrina. Cekal Kak Sabrina ambil cuti half day sebab nak cari bahan untuk sirih junjung dan hand bouquet.








Kek tunang ni pula saya tempah di Nikih's Cuppies based in Seremban.
Suka bunga di atas cake:)



Untuk door gift pula tempah sticker di Tesco Seremban 2. 
200 stickers for RM44.

much cheaper dari beli sticker yang berwarna and boleh letak gambar tu :)








Custom made je. lilit ribbon dan tampal sticker.
dalam Jar letak dolly lace paper yang boleh dapat di any bakery shop.






Masa ni belum letak Icing sugar biscuit. Part tu lupa tangkap gambar. haha





Ni hasilnya. Tapi ramai tetamu tak sempat ambil sebab lupa assign someone 
tolong bagi doorgift. Maafkan saya :'D





Untuk cincin lelaki, beli silver sahaja. Lelaki tak boleh pakai cincin emas ya. 
Jadi ganti dengan cincin silver.
Ramai ingat emas putih sebab dia shining. 

Sebenarnya 96% silver tak silap.
Siap request ukir nama kami di dalam cincin.


MFO <3 ana="" p="">
Size jari lelaki kecil sedikit, jadi nak beli cincin suase kena tempah at least sebulan :'D
Jadi nak kahwin nanti kena tempah awal awal. Unik jari encik Tunang ni. 
Size jari saya pula memanjang tak ada size sebab besar sangat.







Makeup bermula seawal 9.30 pagi. Siap at 11.30am. 
Lama tak? tebal makeup ni. haha. 

Terima kasih atas sentuhan Kak Aini.
yang ada cakap muka saya macam Lisa Surihani. Tapi lepas pakai tudung tak tahu rupa siapa. 
Part ni kelakar sebab recently orang asyik samakan muka dengan Lisa :'D

Jauh api dari panggang. hehe. 
Takpe, boleh kembang semangkuk kejap.







Hasil makeup.
MasyaAllah. suka sangat :'D

Untuk baju saya order online dari Minimalace sebab malas nak tempah.
Kos beli baju ni hanya RM250 tak termasuk postage.


Selfie sikit bersama Kak Aini dengan semua. Penat Kak Aini shading hidung saya sebab suka sangat tonyoh dengan tissue. Haha



Thank you Rabeah sempat rush datang tengok kita bersiap.
Maaf tak sempat bergambar di pelamin :)







Rombongan pihak lelaki tiba pada 11.55 pagi. Masa ni dah cuak dah kenapa lambat sampai. Rupanya miscommunication. Pihak lelaki ingat pukul 12 tengah hari. Kami ingat pukul 11 pagi. haha


Sempat open satu khemah di depan rumah.













Nampak tak di atas meja ada popcorn warna warni. Beli especially untuk tetamu kunyah :'D
Punya suka sampai borong 10 popcorn.




Sesi perbincangan.





Ayah saya berbaju melayu biru tua.










Salah satu hantaran kepada kakak saya.
(Hantaran dari pihak lelaki)




Hantaran berupa sepersalinan baju.
(Hantaran daripada pihak lelaki)







Cincin. yang dah dipakai oleh saya. haha
(Hantaran daripada pihak lelaki)




Buah buahan
(Hantaran daripada pihak lelaki)







Satu sepersalinan untuk majlis pernikahan nanti.
(Hantaran daripada lelaki)








Manisan
(Hantaran daripada pihak lelaki)









Tepak sirih. 
Handmade 100% daripada ayah encik Tunang.
(Hantaran daripada pihak lelaki)











Sirih junjung 
(Hantaran daripada pihak perempuan)

Buah yang disapu dengan minyak. Ramai ingat saya celup dengan minyak. haha
(Hantaran daripada pihak perempuan)








Macaron. Biskut kegemaran saya. hehe
(Hantaran daripada pihak perempuan)







Cincin kepada encik Tunang. Juga sudah dipakai.
(Hantaran daripada pihak perempuan)








Potpuri
(Hantaran daripada pihak perempuan)









Kek
(Hantaran daripada pihak perempuan)









Wording tu penting. hehe







Sampin dan sepersalinan untuk nikah bagi lelaki.
(Hantaran daripada pihak perempuan)




Untuk majlis pertunangan ni saya beri 7 dulang dan dibalas dengan 5 dulang.
Masa nikah nanti tak tahulah nak berbalas berapa pula :'D







Kakak sulung saya, Asya with my nephew, Firash tolong atur hantaran sebelum rombongan sampai.






Masa ni sesi berjabat mesra.








Berbincang.








Berbincang :)










meanwhile.....

My niece, Qaisarah busy di luar. hehe










Check cincin. hehe









my neighbour, Makcik Kiah :)









Mak Ngah.











Sesi sarung cincin dari Wan :)








Hilang nervous kejap. hehe








Masa ni sendiri pelik kenapa saya salam tangan di cium di pipi bukan di mulut. habit :'D







:)










With my sister.











Alhamdulillah.









Sesi sarung cincin bagi pihak lelaki pula.


























Mak Ngah dan Apa.






My sisters, dad dan mak saudara.









Masa ni banyak sangat camera tak tahu nak senyum mana :'D










Soon to be sister in law. hehe
Cik Amni.






With cousin :)










With my sister and Aunty Anem.



Belanja sikit satu gambar.









Bestfriend. Thank you for being here <3 p="">












With Shana










With Yana.







Us <3 p="">









With sister.









Bersama Kakak Kakak dan anak buah.






















Masa ni sibuk selfie 








With my twinnayh <3 p="">



video


bersama Photographer saya Cik Sue! hehe








<3 p="">









With cousin, Kak Lola.







Later on, terus keluar kejap pergi outdoor photoshoot.
Mula mula tak nak. Tiba-tiba rasa nak juga photoshoot.


Sebelum keluar minta izin ayah dulu naa.
hehe. Siap bawa handbag lagi.








Dia.






sesi photoshoot bermula :)












With Izzyan again. hehe



Mereka kata ni gaya hipster. Kita makan besar dulu sebelum balik.
hehe :D







Setibanya di rumah dapat message dari cousin, kata ada benda nak bagi.

Bunga!!!













Macam tahu tahu je kita suka warna pink dan rose! :'D



Thank you Afi!










Yang sungguh sungguh drive dari balik kerja datang rumah singgah nak suprisekan kita.
Thank you for the flowers ya <3 p="">








video
Pusing pusing sikit di City Park, Seremban 2.





Photo of us in poloroid.










InsyAllah. Coming soon.



Doakan urusan kami dipermudahkan :)

Terima kasih yang membantu memeriahkan majlis.
Maaf jika ada kekurangan dan salah silap sepanjang majlis.