August 15, 2016

Jemputan jadi pengapit / Invitation to be my bridesmaid


Salam semua :D 


Rasa lama pula terbiar blog ni sampai bersawang-sawang dah. Selalu ada sahaja kesempatan nak taip blog macam zaman dulu dulu tetapi malas sebab banyak sangat halangan seperti nak buat persiapan berkahwin. Blog ni banyak nostalgia dia sebab tu selalu bertukar URL. 

dulu nama blog nadnodazizan.blogspot.my

Kali ini tukar kepada nama business dengan harapan tak adalah cerita benda personal. Tapi akhirnya rasa terniat nak cerita tentang preparation kahwin sikit.

Saya pada mulanya nak perkahwinan budget. siap google cara nak kahwin budget.

I've found my man but I still need my girls gitu. hehe






So saya survey pelbagai kedai kain. Siap pergi Kenanga Mall, GM Klang, Jalan Tar, Jakel dan Nagoya. Akhir sekali decide pergi Tewah. cewahh. haha

Tewah ni ada pelbagai jenis baju untuk wanita. Yang seronoknya baju nikah ke baju songket moden ke atau baju untuk majlis bertandang memang sesuai sangatlah. Harga pun mampu milik. Bayangkan baju nikah kurung moden warna putih siap berlace dan manik boleh dapat dalam RM200++. Ada banyak size. jadi tak perlu risau muat ke tidak. 

Bagi saya kalau yang malas nak pergi Kenanga Mall atau Jalan Tar, Tewah ni okay jugalah untuk pilihan baju yang diingini.


Di tewah juga ada jual kain macam di Jakel. Harga mampu milik juga. Masa saya kesana konon nak cari baju untuk majlis bertandang tapi tak jadi. akhirnya beli kain untuk Bridesmaid. haaaa.


Konon nak kahwin bajet tak nak pengapit. Tapi akhirnya rasa nak juga beli something untuk Bridesmaid saya. hehe.


di sana 1 meter kain paling murah jenis kain Koshibo ialah RM6/meter.
Ada kain yang heavy Koshibo RM7.50/meter.

Kain satin boleh dapat RM15/meter. Ada jenis satin dull atau satin shining tu. Kain lining pun boleh dapat murah murah. 










Saya beli box ni di kedai Rainbow dengan harga RM10.90/kotak.
Cantik kan design? Siap ada ribbon. Kotak berbeza design sebab stock kotak lawa banyak dah habis di Rainbow. Tapi kedai Rainbow kalau nak cari hadiah memang seronok. hehe














Tadaaaaa. inilah dia kain untuk Bridesmaid. Maaflah saya tak pandai lipat kain. 




Saya beli kain tu RM6/meter x 4 meter x 4 orang = RM96


Ikutkan boleh je kalau saya nak beli baju dress siap di Kenanga Mall yang boleh dapar RM36 sehelai. Tapi perlu beli minimum at least 6 helai. Tapi persoalannya warna dan design. limited sikit choice. Masalah size pun jadi keutamaan.

Sebab kawan saya bukan semua sama tinggi, 
takut terlabuh atau tersingkat kalau beli siap ni.

Jadi nak selamat beli kain, tapi kena tempah sendiri ikut size memasing.








Wax paper/kertas minyak ni saya beli di MR DIY.
di DIY awak boleh cari pelbagai jenis bahan untuk diy gift. ada macam macam design kertas minyak, comel pula bunga floral macam ni. hehe

kertas wax ni size A4. ada 5 helai. Total RM2.90 untuk 5 helai.





















Kad kahwin siap siap letak dalam box. 
Awal tak kami siapkan kad kahwin.

Banyak dugaan nak siapkan kad kahwin ni. nanti saya share kenapa. haha
harga kad kahwin saya 40 sen sahaja. 
Tak nak kad megah megah sebab nanti duit setem mahal.


nak selamat buat kad kahwin sila pilih sampul plain kosong tanpa ada tulisan atau corak undangan perkahwinan, nanti posmen tak nak hantar. haha.

Kad kahwin saya sampul kosong. macam hantar surat bill saman camtu.
setem 60 sen.

Sebab kalau kad kahwin size besar tu dengan sampul bercorak ni biasanya kena letak setem 80sen. arahan dari Pos Malaysia. Boleh cuba google untuk sahihkan :P 
















Saya edit guna photoshop sahaja untuk edit nama setiap pengapit. 
keempat empat nu kawan baik saya masa saya jagung mentah sampai dah besar sekarang. hehe


















 
Yang invitation to be bridesmaid dengan pengapit tu saya Photoshop je edit nama dan tarikh.
Siap ada To Do List. Tapi sebenarnya tu aturcara majlis dari mula sampai akhir. 




Harap urusan dipermudahkan. 



Ada lagi few things tak settle seperti barang hantaran. 



Sekarang emas tengah mahal. Nak beli fikir 100 kali. haha.

RM215/100gram emas. mahal mahal.






Sekian entry pagi ini. InsyaAllah more to come :)


August 14, 2016

ADAKAH DIRI ANDA DILINDUNGI?

Risiko seorang manusia.
Secara umumnya, sebagai seorang manusia risiko yang kita hadapi ada 3 iaitu sakit, tua dan mati. Setiap risiko ini mempunyai impak yang besar pada diri kita dan orang disekeliling kita yang tersayang.




 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif



i.            Sakit
-      Penyakit ini datang dari pelbagai punca. Ada yang sakit disebabkan masalah kesihatan, ada yang berpunca dari kemalangan dan ada juga yang berpunca dari gaya hidup sekeliling. 






    Berdasarkan laporan yang dibuat, kebanyakkan pesakit yang kritikal seperti jantung, kanser dan buah pinggang akan mengalami masalah dalam menampung perbelanjaan perubatan mereka disebabkan kos perubatan yang sangat tinggi hari ini (walaupun hospital kerajaan sekalipun untuk kos pembelian alat bantuan adalah sendiri tanggung). Yang kemalangan pula, perkara ini tidak dijangka. Masalah jika kita ingin dapatkan rawatan hospital kerajaan, kita perlu menunggu giliran yang lama. Sanggupkah anda menghadapinya?








 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif





ii.            Tua
-       Jika umur kita panjang, antara risiko yang kita hadapi adalah masalah kewangan selepas bersara. Tiada kerja, tiada pendapatan. Bagaimana kita ingin meneruskan kehidupan? Berdasarkan kajian, kebanyakkan rakyat Malaysia menghabiskan wang simpanan KWSP mereka hanya dalam 3-5 tahun sahaja. 

    92% rakyat Malaysia bimbang tidak cukup wang persaraan. Adakah hanya dengan tawakkal semata-mata tanpa usaha dan perancangan menghadapi persediaan yang mendatang? Di dalam Al Quran ada ingatkan dalam surah Yusof ayat 46-49 dimana perlunya persediaan menghadapi hari sukar.






 photo 319a5b1a.gif photo 319a5b1a.gif




iii.            Mati

-          Pepatah cina kata kalau tiada wang jangan mati. Itu disebabkan upacara pengebumian mereka yang tinggi. Bagi kita sebagai seorang muslim pula, walaupun harta tidak dibawa mati, tetapi persediaan perlu juga dibuat. Jika kita ada hutang, tahukah kita roh kita hanya terapung-apung tidak diterima Allah sehingga hutang kita dibayarkan?






     Dengan hutang pendidikan, hutang kereta, hutang rumah, hutang persendirian dan lain-lain hutang, bagaimana kita ingin melangsaikan hutang kita? Adakah kita ingin menyusahkan ibu ayah adik beradik untuk membayarnya?

Jika kita meninggalkan keluarga anak isteri, bukan sahaja beban hutang kita tinggalkan malah nafkah tanggungan mereka juga akan terabai.

Tahukah anda sebagai seorang suami anda perlu menyediakan bekalan sekurang-kurangnya setahun untuk anak dan isteri? (rujuk surah Al Baqarah ayat 240).







Jika ditanya pada diri anda sekarang, adakah anda mampu menyediakan semua ini? Sedangkan kereta yang hanya berharga RM40-50 ribu pun kita beri perlindungan, apatah lagi kita ini yang tidak ternilai.







 photo 319a5b1a.gif

Sebagai penasihat kewangan, tujuan apa yang disampaikan ini adalah untuk memberi kesedaran kepada masyarakat akan kepentingan merancang kewangan kita. Salah satu sebab bangsa kita sukar maju ke depan adalah disebabkan sikap tak endah tentang ekonomi sendiri dan tiada perancangan yang bijak. Jika kita sudah mulai sedar, lakukanlah sesuatu untuk membuat persediaan menghadapi semua ini.


Jika anda mempunyai persoalan berkenaan isu perancangan kewangan, anda jangan malu dan segan untuk bertanya kepada penasihat kewangan yang bertauliah. InsyaAllah mereka akan cuba membantu anda menyelesaikan masalah anda. 

Tapi ingat, pilihlah yang berwibawa. Bukan yang hanya mencari keuntungan semata-mata. Kalau anda perlukan khidmat rundingan kami, boleh hubungi 011-3653 1164. Jangan risau khidmat rundingan kami adalah percuma!

 photo 319a5b1a.gif








FIRDAUS OTHMARANI

011 3653 1164

Penasihat Kewangan PrudentialBSN