December 27, 2016

Thai Food Festival (Kipmart Senawang, Negeri Sembilan) #FoodReview


Thai Food Festival since Jumaat lepas di Kipmart Senawang. wuuu, Nasib baik balik weekend ni. Saje nak mencuba Thai Food. Honeymoon tak cukup bajet nak ke Krabi, maka dapat thai food pun dah heaven ni. Tapi lupa nak beli PULUT MANGGA. this is a must kalau pergi Thailand. sedappppp. 


Sebelum sampai sini my expectation was banyaaaak kedai makan Thai. Nama pun festival kan. Tapi hampa kejap.,

Setibanya di parking lot kipmart, akan nampak satu khemah yang jual bantal, karpet dan tilam murah murah. Saya siap beli carpet medium dan tilam queen sementara tak ada katil di rumah sewa. hehe. Seminggu dah tidur atas toto.









Masa ni dah hujan jadi gambar agak gelap sedikit.
 ada pintu gerbang Thai Food Festival di parking lot.



PERINGATAN

If betul nak food hunting,make sure bring enough money. Sebab makanan disana was insanely expensive rasanya for me. 

Kambing grill 100gm RM6. 
Air manis RM3/each.
Kerabu mangga RM7-9/each
Satu cucuk ayam bbq RM5-6

PENDEK KATA kalau bawa RM10 memang dapat beli satu menu sahajalah. hehe. kalau betul nak rasa macam macam memang kena prepare at least RM30-50.







saya lupa nama dia. takoyaki is it? nak cuba tapi saya jenis yang cepat muak bila makan banyak banyak. hehehe








Dekat sana ada banyak lagi yang dijual seperti seluar tidur, baju, jersey, handbag, kasut dan even gadget seperti monopod dan powerbank.





Makeup murah pun ada dijual.









one row ni penuh dengan non food item. hehe. Ada juga yang berbaloi beli sebab harga murah.








Sesiapa nak cari kasut branded non ori pun ada okay.









Pilih kambing. 100gram/RM6. Menyesal beli yang ni sebab tak sedap mana pun and mahal :)









Menarik tak? masa mula nampak ni excited sebab memang suka kambing bbq. hehe











Sini tak ada tempat official nak makan, Tapi ada dibentangkan meja dan kerusi untuk sesiapa pengunjung nak duduk makan. kalau nasib tak baik,makan dalam hujan sebab tak semua meja disediakan di bawah khemah.














Masa ni saya order kerabu mangga,. Terbaik sebab pedas sampai saya sakit perut. haha





my kerabu mangga.








Kebab mahal tapi tak sedap. sayang seribu kali sayang.









Banyak lagi jenis makanan thailand available










Yang tercari cari buah mangga pun ada dijual. 1kg RM10 tak silap.










Menarik tak? hehe












banyak choice sampai tak terpilih nak beli. 















Nampak sedap kan ayam bbq cucuk dia. omggg. walaupun mahal bagi saya sanggup beli k. hehe












Encik Husband redha teman isteri makan. Sini memang semua under khemah makanya memang agak bahang sikit. Saya masuk sini 10minit, muka lencun dengan peluh 😝
















untuk kanak kanak pun ada aktiviti. iaitu main dengan kinetic sand! 

Seronok tengok dorang buat shape. hehe. kinetic sand ni macam playdoh sikit.









Ini khemahnya. ETM . kalau nak anak bermain sambil belajar tu bolehlah singgah khemah ni. 








ada juga dijual kalau ada yang berminat nak beli untuk anak anak.







Ini khemah yang menjual bantal murah yang turut ada berdekatan festival thai food.








Jualan pecah kontena katanya.

maka saya terbeli tilam.hehe






pelbagai jenis dan corak untuk dipilih :)😉











dont be dissapointed if you do go to the festival tapi tengok tak banyak gerai makanan. saya pun kecewa juga sebenarnya sebab tak banyak gerai makanan.




anyhow, saya berjaya beli Powerbank pineng dan percuma cable remax that match with my powerbank. Finally my own powerbank that actually works! haha



overall this event, i'm not satisfied with the cleanliness of the environment. Kalau awak jenis yang pentingkan kebersihan, mungkin tak selesa nak beli makanan disana. itu hanya pandangan saya.

Selamat mencari makanan uolls. kalau nak rasa feel di thailand bolehlah pergi. hehe


yang menarik ialah aiskrim kelapa. Tapi harganya, ya ampunn.
RM7 satu.


make sure bring enough money kalau nak food hunting sungguh sungguh.


video

okay, see you on next post.

BYE!! :D

0 comments :